Sóller
Part Forana 03/06/2024

Sóller ja aplica mesures contra la saturació turística

L'Ajuntament atén les peticions dels veïns: podran aparcar a totes les zones blaves i es restringeix l'accés a Biniaraix

2 min
Cotxes i ciclistes a l'entrada de Sóller.

PalmaL'Ajuntament de Sóller ha començat a aplicar a partir d'aquest dilluns el primer paquet de mesures per fer front a la saturació turística de vehicles que pateix el municipi. La primera acció és que tots els conductors amb targeta d'ORA podran estacionar a qualsevol plaça de zona blava del municipi, sense les restriccions establertes pels sectors de l'ORA. El consistori vol facilitar l'aparcament als residents al centre del poble, sigui quina sigui l'àrea, durant tres mesos –els de major afluència turística– i serà aplicable al nucli urbà, excepte al Port de Sóller.

A més, a partir d'aquest dilluns, l'accés a Biniaraix estarà restringit a residents, tant de Sóller com de Fornalutx. Fins ara, l’accés es limitava els caps de setmana per impedir el col·lapse del llogaret, però la massificació de vehicles que hi transiten cada dia i la manca d’aparcament ha fet que l’Ajuntament hagi pres aquesta decisió que respon a les peticions dels veïns. Pel que fa als cotxes de persones que s'allotgin a habitatges de lloguer turístic regulat, s'han elaborat unes targetes que els permetrà accedir-hi. Amb aquesta decisió, "es vol evitar un nucli urbà tan petit com Biniaraix se saturi dia rere dia per l'arribada de visitant i excursionistes que volen aparcar a prop de l'accés al Barranc", segons ha explicat a l'ARA Balears el batle del municipi, Miquel Nadal.

Una altra mesura que es durà a terme en unes setmanes serà la creació de zones verdes reservades per a habitants als aparcaments d'Estiradors, Teixidores –l’ubicat vora la residència Fontsana–, Gran Via, Cetre i el polvorí del Cingles, els quals tindran una àrea reservada. També s’hi inclourà el carrer de Pere Serra per petició dels veïns. El consistori instal·larà càmeres que identificaran els vehicles que no respectin la senyalització, col·locarà sensors per controlar la qualitat de l'aire, així com panells amb la ruta alternativa per a turistes i visitants en diferents idiomes. A més, es reforçarà la presència policial dins el nucli urbà.

Sóller ja preveu habilitar deu aparcaments ubicats en sòl rústic que abans eren il·legals i ara s'han regularitzat, a través del Decret llei aprovat pel Govern. Si bé aquests equipaments quedarien emparats per la llei, la mesura diu que es durà a terme de manera excepcional durant un màxim de vuit mesos a l’any, amb l’objectiu de facilitar la mobilitat en les èpoques de més afluència de visitants. Amb tot, el terreny s'habilitarà perquè hi puguin aparcar cotxes amb la compactació del terreny o la instal·lació d’estructures provisionals que permetin la recuperació de l'estat original quan en finalitzi l'ús.

"Esperam que amb aquestes mesures, els sollerics notin una millora pel que fa a l'aparcament i a l'accés al municipi. Volem millorar la convivència entre els residents i els turistes perquè ningú surti perdent, ja que vivim del turisme", ha apuntat Nadal. En tot cas, ha recordat que aquestes mesures són temporals i una vegada esgotat el termini, s'estudiarà la possibilitat d'ampliar-lo.

stats