Patrimoni
Part Forana18/11/2022

L'Ajuntament vol que la Granja d'Esporles sigui BIC per poder-la comprar

Els nous propietaris ho volen convertir en un hotel de luxe i l'equip de govern ho vol evitar

PalmaL'agrupació local PAS-MÉS per Esporles ha registrat una moció que insta l'Ajuntament d'Esporles a sol·licitar la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) de les cases de la Granja d'Esporles i del conjunt d'elements del seu entorn. La moció ha estat impulsada pels regidors de l'agrupació que forma l'equip de govern amb un doble objectiu: obtenir un dret de compra davant una futura venda i incrementar el nivell de protecció ja existent.

La notícia de la venda de la Granja d'Esporles a un grup inversor estranger que té com a pretensió convertir-la en un establiment hoteler de luxe "ha posat en alerta molta gent del poble per l'amenaça que podrien suposar unes futures obres a la possessió", ha assegurat l'agrupació en una nota de premsa. "El recent cas de l'hotel Formentor a Pollença és un exemple del que no volem per a Esporles", ha dit el regidor que ha impulsat la moció, Josep Ferrà.

Cargando
No hay anuncios

Amb la declaració BIC de l'immoble, l'Ajuntament tindria el dret de tanteig i retracte, tal com recull la Llei 12/1998 del Patrimoni Històric de les Illes Balears, la manera amb la qual "l'Administració pública es garanteix una opció de compra d'una de les joies patrimonials de les Illes Balears", ha apuntat Ferrà. Els drets de tanteig i retracte permeten al seu titular adquirir un bé amb preferència a qualsevol altra persona que estigués interessada i sempre en les mateixes condicions oferides. No obstant això, aquest dret s'exercita abans que es realitzi la transmissió del bé i, per tant, abans que se celebri l'operació de compravenda. En el cas del dret a retracte, la preferència d'adquisició s'exercita després que es faci la transmissió del bé, deixant sense efecte l'operació que s'haguera celebrat i abonant el mateix preu que s'hagués pagat.

Una vegada aprovada la moció, la sol·licitud de la declaració es farà davant el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, administració competent, qui, segons l'agrupació municipal, s'ha mostrat "favorable a tramitar l'esmentada declaració". Llavors, serà l'Ajuntament d'Esporles qui elaborarà la memòria o informe en què es justifiqui la sol·licitud de declaració dels elements com a béns d'interès cultural.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que l'immoble està recollit al Catàleg Municipal de Patrimoni Històric i té el nivell de protecció integral A, el més alt del catàleg. La batlessa del municipi i membre del partit, Maria Ramon, ha destacat "aquest tipus de protecció implica una preservació íntegra del bé protegit, és a dir, sense cap possibilitat de canvi que comporti una modificació en la seva estructura, distribució i acabats. Només s'hi permeten obres de conservació, restauració, consolidació i, en casos excepcionals, de recuperació d'alguna de les seves característiques originals".

La possessió de la Granja

La possessió de la Granja té un edifici principal datat de l'època medieval, concretament té l'origen en un monestir cistercenc fundat el segle XIII. Les edificacions formen un conjunt com a resultat dels annexos incorporats amb el pas dels segles, que s'organitzen entorn de la clastra, a més d'un conjunt d'elements arquitectònics, patrimonials i paisatgístics singulars: patí del casal, aljub, zones enjardinades, fonts, glorietes, un brollador i un teix catalogat com a arbre singular pel Govern de les Illes balears i que és, sense cap dubte, l'arbre més vell conegut a les Illes Balears.