Part Forana 31/05/2022

Identificades les restes de Miquel Cabot Dolç a la fossa de Porreres

La víctima era natural de Santa Maria del Camí, tenia 30 anys i pertanyia al partit socialista

ARA Balears
2 min
Restes de víctimes trobades per tècnics d'Aranzadi

PalmaEl Govern ha identificat aquest dimarts una nova víctima a la fossa de Porreres. Les restes són de Miquel Cabot Dolç, natural de Santa Maria del Camí, tenia 30 anys, estava casat i era picapedrer. Pertanyia al partit socialista i fou membre de la comissió gestora de l'Ajuntament. El varen treure de Can Mir el 15 de gener de 1937 i fou afusellat aquell mateix dia a Porreres, informa l'Executiu en una nota.

Les restes de Cabot es localitzaren el febrer del 2021 a la fossa número 11 del cementeri de Porreres, a través dels treballs que va dur a terme l'equip tècnic de la Societat de Ciencias Aranzadi, dins la segona fase d'excavacions i exhumacions de les fosses en aquest indret. Però no ha estat fins ara, després de l'informe d'identificació biològica, fet pel laboratori Biomics de la Universitat del País Basc, que s'ha sabut el nom de la víctima. El procés d'identificacó s'ha fet comparant una mostra òssia de Cabot amb l'ADN d'un familiar directe.

L'identificació de Cabot se suma a les restes de quatre víctimes més: Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany, Jordi Colom Estarellas, i Antoni Company Oliver. Les tres primeres víctimes també es trobaven a la fossa número 11 i se'ls identificà el passat mes d'octubre. Les restes de Company estaven a la fossa número 12 i se l'identificà el mes de gener d'enguany.

La fossa de Porreres

Al cementeri s'han recuperat un total de 114 víctimes de la repressió franquista, 49 es recuperaren l'any 2016, i 65 durant les excavacions del febrer i març del 2021. De les restes localitzades el 2016, 14 s'identificaren i es retornaren als seus familiars. Pel que fa a les intervencions de fa dos anys, per ara s'han identificat cinc víctimes.

En total, a les Balears s'han pogut recuperar les restes de 220 persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme, de les quals ja se n'han identificat 39, amb Miquel Cabot, i retornat 35 a les seves famílies.

stats