Part Forana 17/03/2022

Empreses i habitatges d'11 municipis de Mallorca abaratiran la factura elèctrica amb l'autoconsum

El Govern ha presentat 17 iniciatives

ARA Balears
2 min
Imatge de plaques solars.

PalmaUn total de 846 habitatges i 103 empreses de la Part Forana de Mallorca podran abaratir la factura elèctrica amb projectes d'autoconsum de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), segons informa l'Executiu en una nota. Això serà possible gràcies a les 17 iniciatives que posa en marxa el Govern a 11 municipis de l'illa: Alaró, Algaida, Artà, Bunyola, Campos, Campanet, Capdepera, Esporles, Inca, Manacor i sa Pobla.

El total de potència generada amb les instal·lacions arribarà als 925 kW d’energia i la inversió total serà d’1.216.500 euros per part de l’IBE. "L'objectiu d’aquests projectes és abaratir la factura elèctrica i lluitar contra la pobresa energètica", ha dit el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, durant la presentació d'aquest dijous.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que "amb aquests projectes avançam cap a una transició energètica socialment justa, basada en la democratització de l'energia i amb especial atenció en criteris socials. Aquest projecte és un exemple de com les administracions podem lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica de manera conjunta. Un objectiu al qual se suma la necessitat d’evitar dependre energèticament de l’exterior per tenir un sistema més resilient".

Projectes actius

Cal destacar que l’IBE ja ha posat en marxa a altres municipis de Mallorca aquest tipus d’instal·lacions. Concretament, a Santa Eugènia ja es produeix i comercialitza energia verda que beneficiant 38 habitatges, 4 dels quals són vulnerables, i 3 negocis. A més, està previst que en breu també entrin en funcionament projectes de característiques similars a Deià, a Consell i a ses Salines. D’altra banda, a Palma també s’estan desenvolupant projectes d’autoconsum compartit. En aquest sentit, els 12 projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que s’estan desenvolupant a la ciutat beneficiaran 868 habitatges i 62 empreses, a més de generar una potència de 620 kW.

Els projectes als diferents municipis
 • Alaró: 160 habitatges i 20 empreses S'estan desenvolupant dos projectes: un sobre la coberta del poliesportiu i un altre sobre l’aparcament de Son Penyaflor, que generaran 100 kW de potència cadascun. D’aquests projectes es beneficiaran 160 habitatges i 20 empreses, a banda del consum municipal, i compten amb una inversió de 260.000 euros.
 • Algaida: 16 habitatges i 2 empresa El projecte que s’està desenvolupant es troba a la sala polivalent del municipi i generarà una potència de 20 kW per a 16 habitatges i 2 empreses. La inversió d’aquest projecte és de 26.000 euros.
 • Artà: 80 habitatges i 10 empreses El projecte es posa en marxa a l’escola d’infantil Pou de sa Lluna, amb una inversió de 130.000 euros. Es tracta d’una instal·lació que generarà 100 kW de potència i beneficiarà 80 habitatges i 10 empreses del municipi.
 • Bunyola: 40 habitatges i 5 empreses A Bunyola el projecte està centrat al CEIP Mestre Colom i generarà 50 kW dels quals es podran beneficiar 40 habitatges i 5 empreses. Aquest projecte compta amb una inversió de 65.000 euros.
 • Campanet: 8 habitatges i 2 empreses A Campanet s’estan duent a terme dos projectes: un situat al centre de dia i un altre a l’Ajuntament, que generaran 10 kW de potència cadascun i que podran nodrir d’energia 8 habitatges i 2 empreses. Aquests projectes compten amb una inversió de 40.000 euros.
 • Campos: 56 habitatges i 4 empreses A aquest municipi el projecte es fa sobre la coberta d’un habitatge de protecció pública situat al carrer Oest, que generarà 40 kW de potència, i beneficiarà 56 habitatges més i 4 empreses del municipi. Aquest projecte compta amb una inversió de 52.000 euros.
 • Capdepera i Cala Ratjada: 140 habitatges i 10 empreses A Capdepera i Cala Ratjada s’estan duent a terme tres i un projectes respectivament, i compten amb una inversió de 130.000 euros en total. Aquests també estan situats a habitatges de protecció pública, generaran un total de 100 kW, i beneficiaran 140 habitatges i 10 empreses. A Capdepera, els projectes s’estan desenvolupant a HPP situats al carrer de les Dones de la Llata (2 projectes) i al carrer de Roses. Per la seva banda, a Cala Rajada el projecte que s’està duent a terme està situat al carrer de Pizarro.
 • Esporles: 20 habitatges i 3 empreses A Esporles s’està desenvolupant un projecte al centre de formació amb una inversió de 32.500 euros, que generarà 25 kW, i beneficiarà 20 habitatges i 3 empreses.
 • Inca: 140 habitatges i 10 empreses El projecte que s’està desenvolupant a la capital del Raiguer es fa en un HPP del carrer de Pere de Sant Joan generarà 100 kW i beneficiarà 140 habitatges i 10 empreses. Aquest projecte compta amb una inversió de 130.000 euros.
 • Manacor: 20 empreses A Manacor s’està desenvolupant un projecte a l’aparcament de la ITV amb una inversió de 130.000 euros que generarà 100 kW de potència i beneficiarà 20 empreses a més dels consums municipals. A Manacor cal tenir en compte també la instal·lació que l’IBE està duent a terme a l’Hospital de Manacor i que permetrà proveir fins al 20 % de l’energia consumida a l’edifici i estalviar prop de 100.000 euros en la factura de la llum.
 • Sa Pobla: 178 habitatges i 17 empreses A sa Pobla s'hi invertiran 221.000 euros amb tres projectes que estaran ubicats a l’aparcament del cementiri (i generaran 100 kW), i a HPP situats al carrer del Capità Pere (30 kW) i al carrer del Mercat (40 kW). Aquestes instal·lacions beneficiaran 178 habitatges i 17 empreses.
stats