Part Forana15/10/2021

"La pagesia no és una sortida laboral atractiva per a una dona"

En el sector agrícola de les Balears les dones són un 23%, mentre que en el de la pesca tan sols són el 2%

El paper de les dones al sector primari encara és minoritari i així ho confirmen les dades en el Dia internacional de les dones rurals. A les Illes Balears tan sols el 33% de les dones són propietàries d'explotacions agrícoles i el 23% són treballadores, segons un estudi de l'ens públic de Serveis de Millora Agrària i Pesquera (Semilla), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Margalida Seguí Villalonga podria ser la cara d'aquests números.

Seguí es dedica al camp des de l'empresa agrícola i ramadera Son Jover, de la qual és sòcia. A més, és presidenta de la Cooperativa Bessoners, formada per set joves ramaders i agricultors, i forma part de la Comissió de Joves Pagesos de les Balears. Segons el seu pare, "la pagesia no és una sortida laboral atractiva per a una dona" i argumenta que la impossibilitat de conciliar hi té molt a veure: "Vull ser mare i em planteig com ho faré". La pagesa reconeix que el seu sector és masclista, des de la societat i cap a la societat tot i els esforços de les dones per no quedar enrere: "Les dones tenen explotacions més petites, tot i que més rendibles, perquè es veuen obligades a combinar-ho amb la vida personal." Les dades confirmen el sentiment de la jove treballadora. En total, són 1.201 homes els que fan feina a jornada completa enfront de les 187 dones que s'ho poden permetre.

Cargando
No hay anuncios

L'exemple contrari és el d'Olga Capote Guijardo: feia feina a una joieria i es va cansar dels horaris establerts que no li permetien conciliar. En l'actualitat, forma part del 2% de pescadores de les Illes Balears des de la Confraria del Port d'Alcúdia. Ara, en el temps de sípia té un horari de 8 a 12 i en el de la llagosta, s'aixeca a les 4 i a les 13.30 h o a les 17 hores ja és a casa, explica. La seva història comença fa 11 anys quan, gràcies a les influències de la família del seu marit, també pescadors, va començar a fer els cursos de formació. "Damunt el vaixell no sent diferència entre els meus companys i jo", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Esperança Mora, gerent de la Cooperativa de Pagesos de Porreres, explica que la situació de les dones al món rural ha anat evolucionant. Ara cada vegada som més, estam més formades i som més partícips. Tot i aquesta afirmació, les dades de Semilla diuen que en els cicles formatius les dones només són un 13% i les alumnes de les carreres universitàries del sector són un 24%. Tot i que les madones a les possessions sempre han tingut pes, històricament hem acceptat un paper totalment secundari, diu. "Queda molta feina per fer". Mora assegura que mai no s'ha sentit desacreditada pels seus companys: "A la cooperativa sempre m'han escoltat i respectat, així com en altres sectors en què particip, com Protecció Civil, m'ha costat més".