Denuncien violències sexuals per part dels dimonis durant la processó de la Beata

“Jo conec el tema dels dimonis, sé que passa, i no seré jo qui els defensi ni ataqui”, ha declarat el batle, Joan Monjo, sobre les queixes de diverses al·lotes a les xarxes socials

5 min
Les millors imatges de la processó de la Beata a Santa Margalida

PalmaLes violències sexuals per part dels dimonis durant la processó de la Beata han estat, durant anys, "un problema que es comenta en veu baixa a la Vila", tal com ha denunciat una de les pageses que hi participen. Enguany, però, s'ha destapat la caixa de trons. El detonant ha estat el comunicat de la banda de música de Son Rapinya –que va actuar el diumenge 3 de setembre a Santa Margalida– on condemnen “l’actuació per part d’un individu” cap a una de les seves integrants durant les festes de la Beata. Arran d'això, al·lotes de la Vila han fet veure a través de les xarxes socials que "això no són fets aïllats" i, fins i tot, han compartit els seus casos d'agressions per part de dimonis. Per la seva banda, el batle, Joan Monjo, admet que coneix "el tema dels dimonis" i que sap el que passa, però diu que no serà ell qui els "defensi ni els ataqui", mentre que el mateix col·lectiu de dimonis rebutja aquestes actuacions, però qüestiona els motius de les denúncies.

"La Beata és una festa multitudinària on actuam des de fa ja uns anys sense haver viscut cap episodi com l'ocorregut a la darrera edició i esperam que no es torni a repetir. Lamentam profundament que l'acció d'una única persona pugui enterbolir una festa tan entranyable com aquesta", manifesta la banda de música de Son Rapinya en el seu comunicat, signat amb data de diumenge, 10 de setembre. Davant els fets ocorreguts –dels quals no han donat més detalls–, reivindiquen el lema de "No i punt! Pobles lliures de violències sexuals" i incideixen en el suport i respecte cap a "totes les accions preses" per la persona afectada.

L'escrit ha provocat la reacció en cadena de diverses al·lotes que han volgut rompre el silenci. Per una banda, la usuària d'X (Twitter) Inès Capó, ha assegurat que "les pageses de la processó celebren aquest comunicat" i que "fa anys que, a la Vila, es comenta en veu baixa aquest problema". Així mateix, el compte @mariantuan_ ha mostrat el seu suport a la banda i ha reclamat la reacció de l'ajuntament –governat per El Pi i el Partit Popular– i els dimonis: "Pensau dir qualque cosa? No és un cas aïllat...", lamenta.

Fins i tot una altra vilera, Isabel Cerdà, ha explicat que ella mateixa, dos dies abans, va patir "una agressió per part d'una persona que diumenge anava vestida de dimoni". "Sincerament, no crec que el seu comportament durant la processó fos molt diferent", adverteix. La jove manté que "les dones cada any hem de suportar situacions com aquesta" i que "el debat no ha de ser si aquest comportament és propi d'un o de deu dimonis, sinó d'establir normes i prohibir que puguin participar en la processó".

Davant això, l'ARA Balears s'ha posat en contacte tant amb el representant dels dimonis, el Dimoni Gros Joan Bauzà, i amb el batle de la Vila, Joan Monjo. En cap dels dos casos han aconseguit trobar un responsable dels fets denunciats públicament i insisteixen a lamentar que aquests casos donen una mala imatge a la festa i al municipi. Ara bé, tota l'organització de la processó de la Beata es reunirà demà dimarts per avaluar el desenvolupament de la festa i, conseqüentment, aquests casos. “No és que ho facem per aquest tema. Sense cap escrit, no reuniria ningú. Què voleu, que xerrem de rumors?”, assenyala Monjo en declaracions a aquest mitjà. 

No obstant això, el batle de Santa Margalida afirma que està assabentat de la polèmica. “Jo conec el tema dels dimonis, sé el que passa, però no seré jo qui els defensi ni els ataqui”, reconeix en aquest sentit. Si bé no ha admès quin problema existeix en aquest sentit, ha avançat que “l’any que ve hi haurà canvis”, per posar remei a aquestes qüestions. De tota manera, segons Monjo, “avui dia qualsevol cosa és una agressió”. 

El batle defensa que l’Ajuntament no ha rebut cap denúncia formal d’agressions durant la Beata i quan se li demana per l’escrit que ha publicat la banda de música de Son Rapinya contesta que no l’ha llegit. “Si és que va passar alguna cosa, no crec fos molt greu. Si no, aquesta al·lota no hauria continuat tocant”, opina al respecte. Monjo també critica que "en el moment de la processió no es va dir res" i que "ho haurien d'haver denunciat al moment", perquè de "dimonis n'hi ha 150". Així mateix, puntualitza que com que ja veien "que hi hauria casos Rubiales", van activar un protocol, que consistia a coordinar una cinquantena de persones, entre policies locals, protecció civil i l'organització, "estès al corrent del que pogués passar" i per rebre qualsevol denúncia.

Per ara, el batle no es planteja cap mesura concreta contra aquests fets. "L'any que ve tornarem a fer el mateix i millor. I una de les coses que millorarem seran aquests possibles incidents. Però m'agradaria tenir la col·laboració ciutadana i que, si passa això, es denunciàs a un dels organitzadors al moment, i no després", subratlla. Preguntat sobre la possibilitat que el municipi s'adhereixi a la campanya del 'No i punt!' del Consell de Mallorca –que consisteix en uns envelats informatius de prevenció contra les violències sexuals–, Monjo respon "això no sé què és" i que "per molts punts que hi hagi, hi ha d'haver algú que denunciï".

Els dimonis rebutgen els fets, però posen en dubte els motius de les denúncies

Per la seva banda, el representant dels dimonis, Joan Bauzà, torna a l'argument que "són 150 dimonis" i que "per un cas aïllat" estan tots "ficats en un bullit". Encara que considera que "s'ha fet una bolla" de tot plegat, avança en declaracions a l'ARA Balears que ja preparen "un comunicat per expressar que la resta de dimonis no estan d'acord amb aquestes accions i que es tracta d'un cas aïllat".

Així i tot, qüestionat sobre les denúncies a xarxes que adverteixen que no són casos puntuals, admet que "potser hi ha 9 o 10 que donen la nota", i que "els dimonis hi són per fer trull". De la mateixa manera, vincula a enfrontaments entre col·lectius del poble o, fins i tot, personals, les denúncies sobre casos de violència sexual. Quant a possibles mesures cap als dimonis, Bauzà explica que diumenge, abans de sortir, va pronunciar unes paraules al col·lectiu de dimonis: "Els vaig dir: anau alerta amb les estirades amb les pageses, com a recordatori".

A més, Bauzà diu que ja s'ha posat en contacte amb la banda de música per conèixer els fets i expressar les seves disculpes i de tot el col·lectiu a la persona afectada. També ha parlat amb els seus companys i ha demanat que el presumpte agressor es posi en contacte amb ell, sense cap èxit fins ara. Ell, com a representant dels dimonis, també serà a la reunió que preveuen tenir demà dimarts amb la resta de membres de la festa i espera estudiar-hi el cas.

Finalment, l'únic partit de l'oposició, el PSOE, confirma que aquestes qüestions venen de lluny. El portaveu dels socialistes a l'Ajuntament de Santa Margalida, Xisco Bergas, conta que "sempre s'han sentit comentaris d'aquest tipus, però mai hi havia hagut una denúncia". Bergas posa com a exemple l'actuació de la banda de música de Son Rapinya: "És precisament el que s'ha de fer, denunciar-ho". A partir d'aquí, afegeix, "l'ajuntament s'hauria de pronunciar" i "hauria de fer una investigació, tant si la persona posa una denúncia com si no". El socialista recorda que mai han tingut campanyes com les del 'No i punt!', que no hi ha cap punt d'atenció i que tampoc tenen àrea d'igualtat. De moment, conclou Bergas, esperaran que la Regidoria de Festes es pronunciï i no descarten dur el cas al proper ple.

stats