Part Forana 09/06/2022

Cladera defensa que el cànon de residus "serà simbòlic" per als ajuntaments

El Consell aprova accelerar els tràmits per a les plantes de compostatge de Calvià, Marratxí, Felanitx i Santa Margalida

2 min
Catalina Cladera, en una imatge d'arxiu.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha defensat aquest dijous al ple del Consell el cànon de residus pel qual els ajuntaments hauran de pagar entre dos i quatre euros per tona de residus d'abocament i incineració. La presidenta ha titllat la quota de "simbòlica" per incentivar els consistoris a adherir-se a la recollida selectiva i la separació orgànica, ja que "hi ha pobles que encara no assoleixen els objectius marcats per Europa".

Així, en reposta a una pregunta del conseller del PP, Llorenç Galmés, Cladera ha insistit que els ciutadans no es veuran perjudicats per aquesta taxa, ja que "si se'ls explica bé als ajuntaments sabran que és una inversió per aconseguir que Mallorca sigui pionera en sostenibilitat", com és el cas de l'Ajuntament de Llucmajor (governada pel PP). Per part seva, Galmés ha retret a la presidenta "manca de comunicació" als batles, ja que, per exemple, el de Lloseta (del PSOE) s'ha sumat a una moció per demanar la retirada d'aquest impost.

Acceleració de tràmits per a les plantes de compostatge

Així com ja es va declarar d'interès general l'obra d'una planta de compostatge a Llucmajor, el ple d'aquest dijous també ha aprovat accelerar els tràmits per a les plantes de Calvià, Marratxí, Felanitx i Santa Margalida, que s’emmarquen en el projecte 'Tanca el cercle', valorat en prop de 200 milions d’euros.

L’aprovació, que ha estat per unanimitat, suposa que la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys els terminis de posada en marxa de la planta de compostatge.

Cal recordar que Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

stats