Un abocament químic obliga a analitzar l'aigua dels pous del Dau de Montuïri

Tècnics de Medi Ambient s'han reunit amb els veïns del barri afectat per informar-los de les properes actuacions

L'abocament de productes químics en el subsol del barri del Dau de Montuïri ha posat en alerta la Conselleria de Medi Ambient, que aquest dimarts després de reunir-se amb els veïns a l'Ajuntament ha anunciat que analitzarà l'aigua de tots els pous de foravila que envolten el barri per assegurar-se que no s'hi han infiltrat productes químics procedents de la vella fàbrica d'espuma Espumadora Balear.

Aquesta factoria es va tancar fa deu anys i l'Ajuntament havia instat la propietat a evacuar els productes químics. El propietari, enlloc de seguir el protocol adequat, va decidir llençar-los al clavegueram el passat 23 de juliol, cosa que provocà una gran bassa enmig del carrer i alarmà els veïns.

El líquid era poliol, però es tem que el propietari va llançar al mateix pou de la fàbrica bidons d'altres productes químics. Ara es vol investigar per on van les correnties d'aigua del subsol de la zona del Dau i analitzar els cabals dels pous de greixina.

"La fàbrica està precintada i Medi Ambient ha obert un expedient en aplicació de la Llei de residus, però ara cal assegurar-nos que no han arribat contaminants als pous", ha explicat el batle, Joan Verger, en sortir de la reunió amb prop d'una trentena de residents que viuen al barri afectat.

Verger ha recordat que la fàbrica es va vendre fa anys i el nou propietari que adquirí l'immoble estava obligat a evacuar els productes, cosa que li fou notificada en el seu moment.

Ara s'intenta avaluar l'abast i les conseqüències reals de l'abocament, saber quins productes es varen llançar al pou de la fàbrica i si aquests han acabat contaminant la zona o no. L'Ajuntament s'ha compromès a anar informant de l'avanç dels estudis que dugui a terme la Conselleria de Medi Ambient.