Noves declaracions judicials per la denúncia del batle de Petra del PP a l'exbatlessa de MÉS

El secretari, un exregidor, l'arquitecte i dos funcionaris, entre els citats

Aquest dijous, la jutgessa del jutjat de Primera Instància número 2 de Manacor ha pres declaració al secretari de Petra, Francisco González, l'arquitecte César González, l'exregidor Sebastià Reixac, un policia local de Petra i un exfuncionari del Consell, arran de la denúncia de l'actual batle petrer, Martí Sansaloni (PP), contra l'exbatlessa, Caterina Mas (MÉS), per presumpta prevaricació i malversació.

L'actual batle denuncià la seva antecessora al·legant que havia deixat caducar una sanció per infracció urbanística a l'empresa Ferreteria Bonany, del seu espòs, Antoni Munar, qui declarà el passat 10 de gener per aquesta demanda. El fet que Caterina Mas, ara regidora de l'oposició i directiva de l'IMAS, hagi estat elegida número 3 de la llista de MÉS al Consell ha revifat la polèmica.

El cas coeja des de fa gairebé 15 anys. Arranca el 2004 amb la denúncia del mateix secretari municipal, Francisco González, per l'ampliació il·legal d'una nau de l'empresa Ferreteria Bonany. La promotora de l'obra fou expedientada i sancionada amb 58.000 euros, el 2007, durant el mandat de l'actual conseller de Desenvolupament Local del Consell, Joan Font (MÉS).

Contenciós

Posteriorment, l'empresa afectada interposà un contenciós administratiu i demanà la suspensió de la multa mentre es resolia el recurs, cosa que acceptà el jutjat a condició de presentar un aval bancari. El setembre del 2007 s'aixecà la suspensió de l'execució del pagament de la sanció, perquè els demandats no havien presentat l'aval exigit.

Més endavant, a petició dels denunciats, l'Ajuntament acceptà el fraccionament de la sanció, "atesa la situació de crisi econòmica i aplicant un criteri general per altres expedients de disciplina urbanística en semblant situació", segons ha reiterat Catalina Mas.

Els demandats arribaren a pagar una part de les quotes, fins a 8.000 euros, però no la resta. El 2010, Caterina Mas, fins llavors regidora, passà a ocupar la batlia, càrrec que ocupà fins l'any 2015, quan l'exconseller de Sanitat la substituí al front de l'Ajuntament.

Poc després de prendre possessió de la batlia de Petra, Sansaloni va demandar Mas, en considerar que durant el seu mandat havia deixat caducar la multa que afectava l'empresa del seu espòs. Ara, un dels eixos de la demanda consisteix a esbrinar quan caducà realment la multa.

Hi ha dos informes, un d'extern i un d'intern, de l'Ajuntament (redactats pel secretari denunciant) que no es posen d'acord en la data de prescripció. Per a la part demandant, la batlessa de MÉS havia de fer possible l'execució del cobrament de la sanció. Per a la part demandada, quan Mas assumí la batlia, la part de multa no satisfeta ja estava fora de termini d'execució.

La funció del secretari

Però també hi ha un fet que maneja la defensa de Mas: el 2 de setembre del 2004, el Consistori aprovà la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l'Ajuntament, que assignava al secretari municipal el control dels expedients de disciplina urbanística, entre aquests el que havia instruït en el seu moment (2007) el llavors regidor Sebastià Reixac contra Ferreteria Bonany, arran de la denúncia interposada pel mateix secretari.

González i i l'equip de govern del PSM (després MÉS) mantingueren diversos enfrontaments durant els mandats de l'esquerra petrera. Algun acabà també als jutjats.