Parlament
Política Parlament 09/01/2024

Xoc pel transport públic gratuït: el PSIB reclama al PP que voti a favor del decret de Sánchez

Els conservadors acusen els socialistes de "cinisme"

2 min
Bus del TIB

PalmaLa gratuïtat del transport públic ha tornat a generar aquest dimarts un intercanvi de retrets entre el PSIB i el PP. Tot i que el govern de Pedro Sánchez va anunciar que la mantindria el 2024, la complicada majoria que el sustenta ha posat en dubte l'operació. Junts i Podem han amenaçat de tombar tres decrets que el govern espanyol ha de convalidar, entre ells el que garanteix el transport de franc. Davant aquest entrebanc, els socialistes illencs han exigit al PP balear que negociï el suport del seu partit al decret que inclou la partida per al transport a través dels seus diputats al Congrés. Però els conservadors han respost al PSIB acusant-lo de "cinisme". "És el Govern de Sánchez qui té la responsabilitat d'aconseguir els suports", ha remarcat el portaveu del grup popular al Parlament, Sebastià Sagreras.

El líder del PSIB, Iago Negueruela, ha reclamat a la presidenta de les Illes, Marga Prohens que "en lloc de seguir [Isabel Díaz] Ayuso segueixi els ciutadans de les Balears: la única cosa que es demana és que els diputats del PP facin el mateix que nosaltres". "Votin en defensa dels interessos de les Illes", ha remarcat. Per la seva banda, Sagreras ha acusat els socialistes de votar "sistemàticament en contra de totes les mesures del Govern de Marga Prohens, sense importar-los les conseqüències per als ciutadans de les Illes Balears". El diputat conservador ha recordat que al Parlament "totes les vegades que el Govern no ha tingut els suports necessaris, el PSIB ha votat en contra, sense més explicació". "Va votar en contra del sostre de despesa quan pujava en 400 milions, dels pressupostos d'Educació, que incloïen la gratuïtat 0-3 o millores per als docents, de l'augment del pressupost de l’IB-Dona, del pressupost de la Conselleria d'Empresa, que preveu 150 milions per lluitar contra el canvi climàtic", ha criticat el portaveu.

Els conservadors han patit un via crucis per poder tirar endavant els seus primers pressupostos autonòmics del mandat degut a les exigències de l'extrema dreta. El PSIB va estendre la mà al PP per tirar endavant els pressupostos a canvi de tancar la porta a Vox, però això hauria deixat els conservadors sense soci estable a la Cambra. En aquest sentit, Sagreras ha assenyalat que el PP "està disposat a donar suport al decret anticrisi de Sánchez", però a canvi que inclogui les seves condicions: "baixar el tram nacional de l'IRPF, baixa l'IVA a la carn i al peix i no pujar l'IVA a la llum, com planeja Sánchez".

stats