Parlament
Política Parlament 27/05/2024

Vox: "Els mallorquins no podem voler anar a la platja al juliol i l'agost com fa anys"

La portaveu del grup parlamentari carrega contra els missatges "turismofòbics"

ARA Balears
3 min
Manuela Cañadas al ple del Parlament

PalmaVox s'ha afegit a les reaccions a la manifestació multitudinària contra els preus de l'habitatge que dissabte va tenir lloc a Palma. La portaveu del grup parlamentari, Manuela Cañadas, ha advertit contra els missatges contra el turisme. "El problema de donar missatges turismofòbics és que hi ha altres destinacions més atractives que les Balears, i podem passar de donar un missatge de 'Tourist go home' a passar fam perquè ningú no tingui feina", ha sentenciat la diputada. "Entenc que la gent estigui descontenta, però no podem pretendre que els mallorquins, que directament o indirectament vivim del turisme, voler anar al juliol i l'agost a la platja com si fossin en els anys en què jo vaig arribar aquí", ha remarcat.

"Després de vuit anys de desgovern on s'han augmentat places turístiques, però no s'ha intentat pal·liar amb infraestructures el que l'illa necessita i mereix, és evident que ara tinguem aquests problemes d'embossos", ha remarcat. Cañadas ha instat a abordar la problemàtica en la mesa d'entitats i partits que la presidenta Marga Prohens va convocar la setmana passada. Per la diputada de Vox, el problema de turisme és "de gestió": "A mi mai se m'ha acudit a la vida, com a empresària, dir, com que tinc molts clients, 'no n'agafaré més', sinó que l'empresa haurà de créixer". En aquest sentit, ha defensat un turisme "de qualitat" i evitar el "turisme de gatera": "Aquest tipus de turisme no el volem ningú, evidentment".

Canyadas s'ha pronunciat així aquest dilluns en roda de premsa, a la qual, a preguntes dels mitjans s'ha referit a la manifestació del passat dissabte a Palma. En aquest sentit, la portaveu de Vox ha recordat que dimecres passat la presidenta del Govern, Marga Prohens, va convocar la primera reunió de la Mesa per al pacte social per la sostenibilitat perquè tothom pugui treballar per fer front al problema que suposa per als ciutadans l'accés a l'habitatge i la massificació turística, després de vuit anys de "desgovern" en els quals s'han augmentat places i, no obstant això, no s'ha pal·liat la "falta d'infraestructures", perquè "les grans", ha recordat, "són de l'època de l'expresident Jaume Matas i no s'han acabat".

"No és una qüestió de no agafar més clients, sinó d'adaptar-se a ells"

Canyadas ha incidit així mateix que tant el problema d'accés a un habitatge com el de la massificació es deuen a un "problema de gestió" perquè "no s'han adaptat les infraestructures ni l'administració". De fet, la portaveu de la formació d'extrema dreta ha dit que "no és una qüestió de no agafar clients sinó d'adaptar-se a ells". Perquè "és cert" ha reconegut Canyadas, que les Balears tenen "un problema greu d'habitatge", tant és així que, segons ha apuntat, "no es pot portar el personal que fa falta en determinats sectors, com les forces i cossos de seguretat, els professionals sanitaris o els docents", precisament, "per aquesta qüestió" de la qual "l'anterior Govern autonòmic", ha lamentat, "no es va preocupar durant els vuit anys que va estar al capdavant de l'Executiu".

Així, finalment, ha incidit en la Mesa per al pacte social per la sostenibilitat, on "entre tots hauran de valorar-se les mesures que defensa cadascun enfront d'aquestes problemàtiques i decidir com aplicar les solucions que s'aporten". Per això, ha plantejat la necessitat de "fer estudis" per disposar de xifres, alhora que ha defensat apostar per un turisme "de qualitat, no de gatera", perquè "no es pot donar la benvinguda a les Illes a qualsevol", com a evidència que, per exemple, "a l'Arenal, les agressions sexuals s'hagin incrementat més d'un 150 per cent".

stats