Parlament
Política Parlament 22/05/2024

Vox avisa Prohens: "No podem adoptar el decreixement ni falses agendes climàtiques"

El gir del PP sobre turisme amenaça d'obrir una nova escletxa amb els seus socis al Parlament

2 min
Eivissa: quan massa turisme perjudica el turisme

PalmaEl gir del Govern en el discurs turístic i la Mesa per la sostenibilitat per cercar solucions de consens a la saturació ha tret a la llum un nou punt de fricció entre el PP i Vox. La presidenta Marga Prohens ha negat que cerqui implementar polítiques de "decreixement", però ha fet una aposta per la contenció i la limitació del turisme que ha posat en alerta els seus socis al Parlament. La portaveu adjunta de Vox, María José Verdú, ha advertit aquest dimecres contra la transformació del model econòmic: "No ens podem permetre adoptar agendes que promoguin el decreixement o falses agendes climàtiques".

Verdú ha assegurat que "els missatges des de Mallorca tenen un impacte directe" en el sector del turisme internacional i cal enviar "un missatge clar" en favor del "turisme familiar, esportiu i gastronòmic, vinculat a la cultura i allunyat de pràctiques nocives". Les paraules de Verdú s'afegeixen a les declaracions que el vicepresident d'Acció Política de Vox a l'Estat, i cap de llista a les europees, Jorge Buxadé, que aquest dimarts va ser a Mallorca. Tal com informa Europa Press, Buxadé va defensar que les mesures contra la massificació "mai" poden passar per la prohibició o la creació de nous imposts, ni les "ecotaxes, que s'apliquen a tots amb independència de si són turistes o no". En paral·lel, Vox també va votar ahir en contra de la presa en consideració d'una proposició de llei per limitar l'entrada de vehicles a Eivissa, que va tirar endavant amb els vots a favor de la resta de grups. Verdú ha titllat la llei d'"inacceptable" i va insistir que representa "un greu atac als drets fonamentals dels ciutadans".

Buxadé va deixar en mans del grup parlamentari de les Illes decidir si reconsiderar el seu suport al Govern en cas que Prohens aposti per mesures que limitin l'activitat turística, encara que els diputats autonòmics de Vox estan sotmesos a un fort control de l'aparell del partit a Madrid. En tot cas, va assegurar que aquesta possibilitat ara no és damunt la taula, sinó que seria un "futurible". Sigui com sigui, el debat sobre el turisme amenaça d'obrir una nova escletxa entre els socis, que ja arrosseguen una història de desavinences, malgrat que Prohens encara no ha complert ni un any al Govern. Fonts de l'Executiu consultades asseguren que en aquest moment la relació amb Vox és bona malgrat que tinguin "posicions diferents" sobre el turisme: "Ells votaran el que considerin, i nosaltres el que trobem", remarquen les mateixes veus, que insisteixen que el seu pacte se circumscriu a l'acord de governabilitat.

stats