Parlament
Política Parlament 21/05/2024

El Parlament dona llum verda a la limitació dels vehicles a Eivissa

La Cambra accepta prendre en consideració un text del PSIB per implementar el sostre de places

ARA Balears
2 min
Els vehicles turístics interceptats

PalmaAprovada la limitació de l'entrada de vehicles a Eivissa. El Parlament ha donat llum verda a la presa en consideració d'una Proposició de Llei del PSIB amb aquest objecte amb els vots a favor dels socialistes, el PP, MÉS per Mallorca i el grup mixt, i els vots en contra de Vox. Els socialistes, però, s'han compromès a retirar la llei –que encara s'ha de tramitar a la Cambra– una vegada arribi una proposta similar del Consell Insular d'Eivissa, que l'estava preparant. El grup parlamentari ha arribat a un acord amb el Consell Insular per evitar que "existeixi una cursa" entre els dos partits impulsors.

La Proposició de Llei proposa habilitar legalment el Consell a establir un sostre de vehicles que poden entrar a l'illa. Amb algunes excepcions, com les persones residents a Eivissa, els propietaris d'un habitatge, les persones que tenen mobilitat reduïda o que s'han de desplaçar a l'illa per motius laborals. El diputat i president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, ha destacat que es tracta d'una qüestió "important" i "és necessari treballar tots de manera consensuada" per assolir un "objectiu comú", que és aprovar la llei que permeti al Consell regular l'entrada "descontrolada" de vehicles a Eivissa en els mesos d'estiu, tal com informa Europa Press. A parer seu, tramitar aquesta llei és una "oportunitat única" del Parlament per "demostrar un compromís real amb l'illa d'Eivissa".

Des de MÉS per Mallorca i Més per Menorca, els diputats Ferran Rosa i Josep Castells han anunciat el vot a favor de la iniciativa, però han considerat que es perdia el temps en prendre en consideració un text que després es retirarà per aprovar-ne un altre, un fet que Castells ha titllat de "paripè". Rosa, per la seva banda, ha defensat que la mateixa mesura també s'apliqui a Mallorca i Menorca. Per part d'Unides Podem, Cristina Gómez ha assegurat que la norma "arriba tard" i s'hauria d'haver presentat en la legislatura passada.

Vox considera la llei un "atac als drets fonamentals"

Vox ha estat l'únic partit que ha votat en contra de la llei. La diputada Maria José Verdú ha considerat la llei "inacceptable", i ha insistit que representa "un greu atac als drets fonamentals dels ciutadans". En el mateix sentit, ha assegurat que la saturació "s'ha de gestionar amb mesures que no siguin dràstiques". Què proposa Vox? Verdú ha plantejat implementar ordenances fiscals que obliguin les empreses de lloguer de vehicles a pagar taxes, o fomentar el transport col·lectiu, tant públic com privat.

stats