Parlament
Política Parlament 20/06/2024

Prohens evita demanar la dimissió a Le Senne i acusa l'oposició de crispar

La presidenta rebutja l'actuació del president del Parlament, però acusa l'esquerra d'atacar-la

3 min
Marga Prohens en la seva intervenció al Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, s'ha vist obligada a referir-se aquest dijous a l'actuació de líder de la Cambra, Gabriel Le Senne (Vox), que el passat dimarts va arrencar i esqueixar un cartell amb les fotografies de les Roges del Molinar en ple debat parlamentari. "Vull expressar el meu rebuig i pesar com a presidenta del Govern pels fets succeïts dimarts passat", ha dit des de l'hemicicle. "Hi ha línies de respecte que no es poden traspassar al si de les institucions", ha continuat Prohens: "No es pot faltar al respecte a persones assassinades". Amb tot, no ha demanat la dimissió del president del Parlament malgrat la insistència de l'oposició, i ha acusat l'esquerra de contribuir a generar un clima de crispació i d'atacar-la: "El que he patit en aquest Parlament no ho ha patit cap altre president".

Le Senne i Garrido a la Mesa del Parlament

Prohens havia projectat aquest darrer ple per explicar en què consisteix la Mesa de sostenibilitat que ha impulsat per frenar la saturació turística, una manera d'acabar el seu primer any de mandat amb la promesa d'abordar una de les principals preocupacions de la ciutadania. Però després de la polèmica de dimarts, l'actuació de Le Senne ha estat al focus del debat. Tot i condemnar-la, Prohens també ha carregat contra les membres de la mesa del PSIB per haver faltat, al seu entendre, a la "neutralitat" que requereix la Mesa, encara que el reglament no n'especifica res al respecte.

En el mateix sentit, ha assegurat que l'incident no és un fet aïllat, sinó que respon a un clima de crispació, amb faltes de respecte i atacs personals a la Cambra. "He hagut d'escoltar que el Govern tanca l'Oficina Anticorrupció perquè el meu pare és un corrupte", ha lamentat: "S'ha parlat del meu pare, del meu marit, s'ha airejat un procés d'estabilització que afecta només la meva vida privada". En el mateix sentit, ha assegurat que des de l'oposició s'ha dit que el PP són "assassins" i "lladres".

Prohens ha fet aquestes declaracions després que l'oposició l'hagi acusat de complicitat envers el comportament de Le Senne per no demanar-li la dimissió. Durant el debat parlamentari, se sentien des de l'hemicicle les proclames dels manifestants que s'han concentrat davant del Parlament, convocats per les entitats memorialistes, per exigir la dimissió de Le Senne. Alguns dels lemes que s'han sentit també interpel·laven el PP, com ara "Sense el PP no seria president" o "Prohens i Le Senne són el mateix".

Le Senne: "No dimitiré perquè tinc el suport de la Cambra"

En declaracions fora de l'hemicicle, Le Senne ha demanat disculpes per haver arrencat la fotografia. "Em vaig enfadar i vaig fer el que no hauria d'haver fet", ha dit: "No odii cap víctima, ni de bon tros, mai va ser la meva intenció faltar al respecte a cap víctima". Amb tot, ha descartat deixar el càrrec: "No dimitiré perquè tinc el suport de la Cambra".

La vicepresidenta i la secretària segones de la Mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa, que dimarts varen ser expulsades per mostrar les fotografies de les Roges del Molinar, entre elles Aurora Picornell, han rebut el president lluint camisetes amb la mateixa fotografia estampada. Garrido, a més, es ventava amb un ventall amb els colors de la República. Una reivindicació a la qual la secretària primera, Misericòrdia Sugrañes (PP) ha respost exhibint un ventall amb el logotip del PP. En començar la intervenció de Prohens, la bancada socialista i de MÉS per Mallorca, excepte els portaveus, han abandonat l'hemicicle (també Garrido i Costa) en senyal de protesta. Han deixat fotografies de represaliats durant la dictadura als escons.

stats