Parlament
Política Parlament 19/06/2024

Le Senne diu que el varen "provocar" i el PP no en demanarà la dimissió

El president del Parlament justifica haver arrencat i esquinçat una fotografia de les Roges del Molinar durant el ple

4 min

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne (Vox) ha assegurat aquest dimecres que, si va arrencar una fotografia de les Roges del Molinar de l'ordinador de la diputada Mercedes Garrido i la va esquinçar en el ple, durant el debat sobre la derogació de la Llei de memòria democràtica, és perquè el varen "provocar". La vicepresidenta segona de la Mesa i també la secretària de l'òrgan, Pilar Costa, es varen negar a retirar les fotografies, argumentant que el reglament no impedeix posar-les. Per aquest motiu, Le Senne va rompre una de les fotografies i va expulsar les dues representants del Parlament de l'hemicicle. "Tot intent per menystenir la neutralitat de les nostres institucions és un atac contra la democràcia i l'estat de dret", argumenta Le Senne en una carta que ha enviat aquest matí, després d'haver estat notícia arreu de l'Estat i que el president espanyol, Pedro Sánchez, i l'oposició en bloc n'hagin demanat la dimissió del càrrec. Per ara, té el suport del Govern balear. Encara que el vicepresident, Antoni Costa, ha considerat "poc afortunat" el seu comportament, però no creu que sigui necessari demanar-ne la dimissió.

"No és possible censurar l'actuació del president sense abans censurar l'actitud prèvia provocadora de la vicepresidenta i secretària segones del Parlament", ha apuntat Le Senne en l'escrit, en què s'ha erigit en "garant de la neutralitat institucional" i ha denunciat una "campanya d'assetjament, insults i amenaces a les xarxes socials". El president del Parlament ha insistit que tant el president com "la resta de la Mesa s'han de mantenir neutrals en els debats": "Quan un membre de la Mesa intervé en un debat, abandona la Mesa i ocupa un escó a baix, amb la finalitat de preservar la neutralitat de la Mesa". Amb tot, el reglament no especifica aquest extrem. Fonts de la Mesa confirmen que hi ha un pacte tàcit per mantenir la neutralitat a l'òrgan rector de la Cambra, però no hi ha una norma específica al respecte. De fet, el mateix Le Senne va oferir una roda de premsa la setmana passada com a president del Parlament en què va acusar el PP de "traïció" per haver permès que es pengi la bandera LGTBI a la façana del Parlament. Recentment, també va enviar un comunicat signant com a president –i no com a diputat de Vox– en què va criticar l'aprovació de la Llei d'amnistia al Congrés, i va fer una protesta abans de l'inici del ple al respecte.

Amb tot, Le Senne defensa en el seu escrit (signat pel seu gabinet) que "correspon a la presidència la interpretació del reglament i la seva aplicació durant les sessions", i acusa Garrido i Costa d'haver exhibit "cartells clarament partidistes a la Mesa". El president de la Cambra insisteix que va expulsar Garrido per la seva "actitud rebel". De fet, també va amenaçar d'expulsar els portaveus de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, i del PSIB, Iago Negueruela, durant el ple, quan protestaren per la seva actuació.

"Quan la senyora Garrido es va negar a retirar el cartell i abandonar la sala, el president va tancar ell mateix l'ordinador, per acabar amb la flagrant infracció", argumenta l'escrit de la presidència del Parlament, que en cap moment especifica en quin article del reglament es basa per parlar d'infracció. "El president va intentar retirar el cartell, en cap cas va ser la seva intenció trencar-lo", expressa el text: "No obstant això, admet que hauria estat més apropiat ordenar als serveis de la Cambra l'execució de la decisió".

El Govern: "No creim que calgui demanar una dimissió"

El vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, ha donat suport a Le Senne. Encara que ha descrit el seu comportament com "no tot l'afortunat que hauria d'haver estat", ha assegurat que no considera que "calgui arribar a demanar-ne una dimissió". Amb tot, ha insistit que ha de ser Le Senne qui "doni les explicacions pertinents". "Com a Govern que ho pateix, pretenem rebaixar una mica la tensió, perquè crec que els ciutadans de les Balears en general valoren molt la moderació i la tranquil·litat", ha remarcat.

El portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, per la seva banda, ha lamentat "l'incident deplorable": "Va perdre els papers". Encara que ha assegurat que ha exigit a Le Senne que demani disculpes públicament pel que va fer, ha descartat demanar-ne la dimissió. De fet, també ha criticat l'actitud del president del Parlament amb "les gesticulacions i interpel·lacions" que Garrido, assegura, fa des del seu seient a la Mesa "cada vegada que surt un diputat del PP". "Darrerament hi ha massa exemples de mals comportaments i d'agressivitat excessiva", ha remarcat. De la mateixa manera, ha defensat l'acord d'investidura del PP amb Vox i ha enviat els grups parlamentaris a "reflexionar" durant l'estiu, ara que acaba el període de sessions.

Le Senne no ha fet cap intervenció pública per demanar disculpes, malgrat que així ho ha demanat el PP i ho ha donat per fet Vox en roda de premsa. Malgrat que els periodistes l'esperaven a la sala de premsa, s'ha limitat a fer unes declaracions de 20 segons a fora, només per a RTVE, i ha demanat disculpes per haver "perdut els nervis", però sense respondre a preguntes dels periodistes.

Vox: "Som aquí per donar la batalla cultural"

Per part de Vox, la portaveu del grup, Manuela Cañadas ha admès que l'actitud de Le Senne "no és acceptable", però també ha carregat contra Garrido assegurant que "és una provocadora nata". "Nosaltres som Vox, no compram els discursos de l'esquerra, ni tenim cap complex", ha continuat: "Nosaltres som aquí per donar la batalla cultural, i la batalla cultural es dona d'aquesta manera". "La Senne no ha de dimitir", ha sentenciat.

stats