Parlament
Política Parlament 16/04/2024

Els díscols de Vox varen crear l'associació sense informar-ne la direcció estatal

La formació escenifica unitat interna malgrat unes tensions creuades que es fan evidents

3 min
Els cinc diputats díscols de Vox a les escales del Parlament.

PalmaLes tensions entre sectors de Vox resulten difícils d'amagar a totes les parts malgrat els esforços per evidenciar unitat. El grup parlamentari sencer ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa reivindicant que és una formació "compacta", però internament almenys tres dels díscols continuen anant per lliure. Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades varen registrar la creació d'una associació al marge del partit, amb el nom Avanza Libertad, sense informar-ne l'executiva estatal. I la direcció de Madrid, per la seva banda, en saber-ho, va planificar un viatge a Palma sense informar-los-en.

Així ho asseguren fonts del grup dels rebels, que reivindiquen que la decisió d'apartar-se dels seus càrrecs al grup parlamentari ha estat seva, i no de la direcció estatal. "No ens n'ha fet fora ningú, hem partit", assenyalen aquestes veus que, de fet, asseguren que la cúpula de Madrid ni tan sols sabia que aquest dilluns dematí renunciarien als càrrecs: Ribas i Rodríguez han deixat de ser portaveu i portaveu adjunt, i Buades ja no serà president del Consell de Direcció del grup. En canvi, fonts de la direcció estatal insisteixen que la decisió va ser seva i que els tres díscols es varen afanyar a marxar abans de ser formalment convidats a fer-ho.

El xoc entre la majoria del grup parlamentari balear i l'executiva estatal de Madrid va arrancar pocs mesos després del començament de la legislatura. Des de llavors, les crisis internes han estat la tònica general del grup. Després de la guerra oberta que varen mantenir el mes de febrer, que va amenaçar la presidència del Parlament balear, Madrid va aconseguir reconduir les aigües, però a costa d'una rendició forçosa dels díscols, que de portes endins llançaven missatges que la situació no quedaria així.

Els rebels varen aconseguir frenar la seva expulsió perquè tenien la força de poder condicionar la governabilitat: un total de cinc diputats es comptaven entre els díscols, i només dos quedaven al bàndol oficialista. Però aquest dilluns, situant Manuela Cañadas i María José Verdú (que abans formaven part dels indisciplinats) com a portaveu i portaveu adjunta, l'executiva de Vox ha llançat un missatge de força enfront dels rebels, que ara queden en minoria al Parlament. La crida de Cañadas a Xisco Cardona, que va passar a no adscrit per discrepàncies amb el sector dels díscols, a tornar-se a integrar al grup parlamentari ha reforçat aquest comunicat. Des del moment en què va esclatar la crisi, el primer objectiu de Vox a Madrid va ser trencar l'equip dels rebels per recuperar el control del grup parlamentari, tal com va explicar l'ARA Balears.

Malgrat que De las Heras és la presidenta provincial del partit, és el líder de Vox a Palma, Fulgencio Coll, qui manté línia directa amb l'executiva estatal. En declaracions a l'ARA Balears, ha assegurat que amb aquest moviment la direcció del partit "posa ordre al desordre que alguns havien provocat": "Ara es tracta que la majoria del grup parlamentari mostri unitat i obediència amb les directives de Vox Nacional". De la mateixa manera, remarca la importància que "els vuit diputats siguin de nou un equip sota la disciplina de Vox Balears i Nacional", informa Marcos Torío.

L'associació, un pas a segona fila

Des del moment en què la direcció del partit va signar la pau amb els díscols, aquests varen iniciar un "pas a segona fila" respecte del partit, exposen fonts coneixedores. De fet, fonts de la formació consultades dubten que els díscols puguin mantenir-se en el partit en el llarg termini. D'entrada, perquè l'executiva no hi confia, i a més perquè el seu malestar envers la direcció provincial del partit es manté intacta. L' associació que varen crear divendres havia de ser una primera passa d'aquesta "retirada", apunten aquestes mateixes fonts. Amb tot, la decisió d'abandonar els seus càrrecs al capdavant del grup parlamentari s'ha vist precipitada per l'impacte mediàtic de la notícia, insisteixen.

stats