Parlament
Política Parlament 15/04/2024

Tres díscols de Vox al Parlament deixen el càrrec però neguen la crisi interna

Manuela Cañadas substitueix Idoia Ribas com a portaveu i ofereix a Cardona tornar al grup parlamentari

3 min
Agustín Buades, Idoia Ribas, i Sergio Rodríguez.

PalmaVox torna a patir convulsions internes a les Illes malgrat negar cap crisi interna. Les diputades Manuela Cañadas i María José Verdú substituiran com a portaveu i portaveu adjunta al Parlament Idoia Ribas i Sergio Rodríguez després que aquests hagin presentat la dimissió del càrrec. També el diputat Agustín Buades ha fet un pas al costat com a president del Consell de Direcció del Grup. Argumenten que la nova associació que han creat al marge del partit, Avanza en Libertad, els ocuparà massa temps i per aquest motiu fan un pas al costat. Però la nova portaveu també és presidenta d'una associació.

Ribas i Rodríguez són també els caps visibles del sector díscol que el passat mes de febrer va tenir un xoc frontal amb la direcció estatal del partit. L'enfrontament, que va durar dues setmanes i gairebé va deixar el Parlament sense presidència, va acabar quan els cinc díscols varen abaixar les armes per evitar que la presidència de la Cambra quedàs en mans del PP. No obstant això, el mateix horabaixa en què els díscols varen signar la pau amb el sector oficialista, un dels seus membres va dir aquesta frase, tal com va recollir l'ARA Balears: "Un soldat que es retira a temps serveix per a una altra guerra. Temps al temps".

Tot i això, tant Ribas com Cañadas han negat cap crisi als mitjans de comunicació. De fet, el grup parlamentari sencer ha sortit a anunciar el relleu en el lideratge del grup: els díscols i també els fidels a la direcció estatal, amb qui aquest dilluns s'han reunit per abordar la situació i es tornaran a trobar a l'horabaixa. "Comença una nova etapa amb noves persones al capdavant de Vox", ha explicat Cañadas: "Un grup parlamentari sòlid per continuar responent al compromís amb els votants". En aquest sentit, ha insistit que el grup té el suport de la direcció estatal i és "compacte, compromès i disposat a respondre". Cañadas, de fet, ha estès la mà a Xisco Cardona, que a final d'octubre va deixar el grup parlamentari i va passar a ser no adscrit, per discrepàncies amb el sector díscol: "Té les portes obertes al nostre grup, perquè hi siguem tots els que vàrem votar per la llista de Vox".

La direcció estatal de Vox no exigirà les actes a cap dels tres diputats, i ha emmarcat el canvi de rols al Parlament en la "normalitat". Ho ha assegurat el portaveu de Vox, José Antonio Fuster, que ha assegurat que els tres diputats continuen "essent fonamentals" al grup parlamentari i treballaran per complir els compromisos adquirits amb el PP a partir de l'acord de governabilitat.

Ni Cañadas ni Ribas han volgut respondre en roda de premsa cap pregunta sobre l'associació que els dos díscols han creat. Tampoc no han volgut respondre si descarten fundar un nou partit en el futur. "Hem renunciat als càrrecs de portaveu perquè hem creat una associació que pretén donar un impuls a la societat civil, i creim que es pot confondre el partit amb aquesta entitat, que no hi té res a veure, i que pertany al nostre àmbit privat", ha explicat Ribas.

El PP demana estabilitat

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha expressat "respecte als processos interns que pateixen altres grups polítics, el mateix que he exigit per a la meva formació política". "L'estabilitat, les majories no canvien, i és un procés intern de reestructuració, no tenc res més a aportar", ha exposat. El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha demanat "estabilitat" al grup parlamentari, que li dona suport a la Cambra. Sagreras ha explicat que no se'ls va informar d'aquests canvis al capdavant del grup parlamentari, malgrat que divendres varen mantenir una reunió per fer un seguiment del pacte.

Des de l'oposició, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha lamentat el "desgovern del PP amb els seus socis" perquè, en la seva opinió, el paper de la presidenta Prohens és "per lamentar", perquè "cercar trencar els grups amb els quals té acords". Ho ha dit en referència a Vox, però també al diputat Llorenç Córdoba, que també dona suport a l'Executiu al Parlament malgrat haver estat expulsat del seu partit, Sa Unió de Formentera. Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha lamentat la "manca de rigorositat política de Vox": "És el xavacanisme a què es veu sotmès aquest govern".

stats