ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 07/01/2017

Tendències tecnològiques del 2017

2 min

La velocitat del dia a dia no ens sol deixar gaire temps per aixecar la vista i mirar endavant i enrere, veure què hem aconseguit i què tenim a davant, però per aquestes dates aprofitam que tot va més a poc a poc per reflexionar i mirar d’imaginar què ens ofereix el futur més immediat.

Al món de la tecnologia, fa alguns anys que s’està cuinant una revolució que només ara començam a veure: la intel·ligència artificial. Ha arribat i el primer gran avanç serà un tema recurrent durant el 2017: el cotxe sense conductor. Podem esperar sentir parlar de les seves bondats i de tots els seus perills, però és difícil que aquesta tendència es pugui aturar i molt abans del que ens imaginam anirem tots asseguts al seient del passatger, fins i tot al nostre cotxe.

El mes de novembre passat Google va publicar una nova versió del seu traductor que és simplement impressionant: el grau de qualitat de les traduccions ha millorat significativament, gràcies a l’aprenentatge automàtic, a la intel·ligència artificial i a la digitalització massiva de les dades (big data). És un exemple del que anirà passant en molts d’àmbits i serà sens cap dubte la tendència més important del 2017 i anys vinents, aprofitar les dades digitalitzades els darrers anys perquè les màquines aprenguin per elles mateixes com automatitzar processos. Sona a ciència-ficció, però ja era hora, no?

L’altra gran tendència, molt relacionada amb el que he contat fins ara, és la capacitat creixent d’interactuar amb les màquines mitjançant la veu. Aquí s’han fet avanços molt importants que fan la comprensió de la parla per part de les màquines quelcom molt més realista. En el futur, moltes tasques les realitzarem mitjançant instruccions de veu i els pròxims mesos començarem a veure novetats en aquest sentit.

Així, empreses i usuaris haurem d’adaptar-nos a un canvi de paradigma que fa anys que està en marxa, però que ara ja ens arriba.

stats