ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 21/01/2017

Reindustrialitzar Balears

2 min

Aquesta setmana m’han demanat com pot ajudar la tecnologia a la indústria balear. No és una qüestió fàcil, en certs moments pens que la indústria local està ferida de mort, que hi ha raons estructurals que fan impossible competir globalment amb regions amb uns recursos, una situació geogràfica o una legislació molt més favorables que els de la nostra, però també crec que hi ha nínxols en què encara tenim molt a dir.

D’ençà que fa dos anys vaig parlar per primera vegada amb en Toni Riera, em va convèncer que el problema de les Balears és un problema de productivitat i que, si ens enfoquem a millorar-la, cosa gens trivial per altra banda, acabarem amb una economia sana i capaç de generar riquesa i igualtat.

Què pot fer la tecnologia per la indústria? Doncs la resposta és millorar la productivitat. Però això què vol dir? Fer productes pels quals els clients estiguin disposats a pagar més o que pel mateix preu siguem capaços de produir-los i guanyem més. I més concretament? Ser més eficients, especialitzar-nos en mercats que siguin menys sensibles al preu però que demandin una major qualitat i capacitat d’adaptació a les seves necessitats.

I aquí és on entra la tecnologia. Podem ajudar a crear canals de venda adequats a la nostra insularitat, no només pàgines web, també aplicacions mòbils, integracions amb els processos dels clients, per exemple per fer comandes automatitzades i reduir temps d’entrega i errors, millores en la gestió i en la producció. En alguns casos serà tecnologia creada aquí, en d’altres no. La maquinària pesant i la maquinària-eina vindran de fora, però la capacitat de vendre i gestionar l’empresa probablement serà d’una empresa local.

Un altre camí és intentar convertir serveis en productes. Per a això, però, escau que la UIB, les empreses de serveis, especialment turístiques, i les tecnològiques parlem i transformem el coneixement en solucions que es puguin fabricar. Aquí és on els polítics poden posar la seva mà assenyalant el camí a seguir, impulsant projectes des de la universitat o des de les institucions públiques.

stats