31/08/2021

Quin efecte tindrà per a Biden la retirada de l'Afganistan?

2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, durant una roda de premsa aquesta setmana.

BarcelonaEls mitjans progressistes nord-americans, com ara el New York Times o la CNN, considerats pròxims als demòcrates, són els que més crítics s'han mostrat amb la manera com Joe Biden ha gestionat la retirada de l'Afganistan. Han publicat editorials, articles d'anàlisi sobre geoestratègia, sobre la pèrdua de pes dels Estats Units en el tauler internacional enfront de la Xina i Rússia, reportatges sobre els afganesos que ara quedaran sota l'imperi dels talibans... Però què pensen els votants nord-americans, que són els que han de jutjat les decisions de Biden?

Per respondre aquesta pregunta el New York Times ha fet un exercici que sempre resulta interessant, que és preguntar a votants de carn i ossos, un exercici que les seccions de política haurien de practicar més. La periodista Jennifer Medina s'ha desplaçat a un anomenat swing district, és a dir, un districte electoral on no hi ha una majoria clara republicana o demòcrata, en aquest cas a Califòrnia, per preguntar als votants. I curiosament el que trobem és una pràctica unanimitat entre els partidaris de Donald Trump i els de Biden en què la retirada era una mesura necessària. El missatge, en un país castigat per la pandèmia i amb dificultats per aconseguir taxes altes de vacunació, és que cal centrar-se en el propi país: "Al cap i a la fi, és en el nostre país on ens hem de centrar. Tenim els nostres propis problemes: portar els nens a l’escola, tenir cura de les nostres comunitats. Aquella ja no és la nostra guerra", afirma Brenda Ortiz.

El cas és que el que aquesta peça demostra és que sovint les anàlisis sobre geoestratègia i les opinions dels experts no coincideixen amb els interessos dels votants, que no semblen disposats a castigar Biden per la manera com s'ha dut a terme la retirada de les tropes. En realitat, l'Afganistan els preocupa poc.

stats