RESSENYA
Opinió 08/01/2021

Participar del món amb Hannah Arendt

i
Jaume C. Pons Alorda
2 min
Participar del món amb Hannah Arendt

Escriptor i traductorLlegir filosofia significa agafar un llibre i que aquest et sacsegi i t’obligui a pensar i a viure amb més consciència. Llàstima que moltes propostes dites filosòfiques aconsegueixin l’efecte contrari: perdre’s, i fer perdre, en un academicisme laberíntic, gens vitenc. Qualsevol text de Hannah Arendt, filòsofa fundacional del segle XX, és una oportunitat per al desvetllament.

La lectura de Participar del món. Escrits 1941-1945, títol important que acaba de publicar Lleonard Muntaner Editor en el seu vint-i-cinquè aniversari, m’enganxa repassant els volums que Flâneur ha tret de W.G.Sebald: Austerlitz (premi Ciutat de Barcelona de traducció) i Els anells de Saturn, que acaba de sortir aquestes festes com a darrer plat d’un any no gaire bo per culpa de la pandèmia. Rere aquestes traduccions, imprescindible tenir-les en català, hi ha una persona de talent i dedicació com és Anna Soler Horta. En el cas de les escriptures i ponències de Hannah Arendt, Soler Horta les ha traduïdes i, al mateix temps, ha rebut la col·laboració de l’investigador Edgar Straehle, pel que fa a les actes del Jove Grup Jueu, i de la filòsofa Stefania Fantauzzi, que ha tingut cura de l’edició. No és banal unir Sebald i Arendt en un mateix paràgraf: tots dos varen analitzar les causes que havien portat la humanitat a un grau de destrucció profunda abans, durant i després de la Segona Guerra Mundial i varen analitzar, amb lupa, quin és el paper actiu de l’individu en la societat.

Les aportacions d’Arendt neixen en un determinat context, un context molt ben explicat pels paratextos i per les aclaridores notes que acompanyen el llibre. No hi ha moment en què no s’auguri fins a quin punt l’autora solia arribar al moll de l’os en valuoses reflexions de perenne actualitat: “Si entenem la política com l’operació de foradar a poc a poc un tauló massís (Max Weber), aleshores la paciència en política consisteix a no defallir a l’empresa de foradar el tauló i a no a esperar apàticament un miracle. De miracles no n’hi ha, en aquest món, però fins i tot els taulons més sòlids es poden traspassar”.

Arendt era capaç de “reforçar l’autoconsciència jueva i debilitar l’arrogància jueva” alhora. Aquestes pàgines contenen els orígens del que acabaran esdevenint les seves teories i demostren com els debats intel·lectuals de l’època eren un aparador de les diverses vies de pensament dintre dels col·lectius sionistes. Aquest no és només un llibre per a especialistes, que trobaran en aquesta obra una avinentesa per tornar a una investigadora clau del segle passat, sinó també una obra de consulta per a gent no iniciada. Per a qui no conegui Hannah Arendt, Participar del món és una molt bona porta d’entrada. Sense cap mena de dubte, aconsegueix que els nostres cervells en letargi reaccionin i tornin als sentits originaris de les paraules i dels fets. La bona filosofia i la bona literatura són instruments que ens permeten despertar.

FITXA DEL LLIBRE

Participar del món. Escrits 1941-1945

Hannah Arendt

Lleonard Muntaner EditorR

216 pàgines

22 euros

stats