Opinió 28/11/2020

No es pot ser més PSOE que PSIB quan ens hi jugam les inversions

3 min

Els dos diputats que té el PSIB al Congrés no han volgut presentar cap esmena als pressupostos de l’Estat per al 2021, això quan les Balears són la tercera comunitat més menystinguda en les inversions estatals i quan no es té en compte el Règim Especial que es comprometia a equilibrar la balança per a aquestes illes. El PSIB ha actuat com a PSOE, seguint la disciplina del grup parlamentari, cosa que és especialment greu quan els socialistes són el partit que presideix el Govern balear. A més, s’hi han negat amb el pretext que la prioritat ha de ser l’aprovació dels pressupostos. Una mala excusa, dit sia de passada, perquè les esmenes que haurien pogut fer no posaven en perill l’aprovació.

Les inversions que preveuen els pressupostos per a les Balears són del tot insuficients i injustes. Així les va qualificar la consellera d’Hisenda, la també socialista Rosario Sánchez, tot d’una que es varen fer públics els comptes estatals. Ella mateixa va instar els seus col·legues a esmenar-les i en va fer la feina prèvia, com reconeixen els diputats socialistes, però es va decidir seguir la tònica del partit estatal. D’altra banda, hem de recordar que la presidenta, Francina Armengol, aprofita qualsevol ocasió per remarcar que treballa per aconseguir el millor finançament per a les Balears, cosa que es contradiu amb la renúncia dels dos diputats que té a Madrid de lluitar per tenir més i millors inversions per a les Illes.

No, de cap manera es pot ser més PSOE que PSIB quan ens hi jugam les inversions per a les Balears. La responsabilitat dels socialistes al capdavant de l’Executiu balear han de passar, forçosament, per fer front al govern espanyol si les Illes són tractades injustament. També hem de recordar que les inversions que preveu l’Estat per a les Balears el 2021 són només de 201 milions, que, si se’ls descompten les partides per a ports i aeroports, queden en 17 milions d’euros.

En teoria, són els mateixos socialistes els que tenen més força per plantar cara a Pedro Sánchez. En canvi, ens trobam que les esmenes en favor de les Balears les presenten ERC, Compromís i el PNB -en nom de MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i El Pi-, a més de partits de l’oposició, com Cs i el PP. Armengol no ha de consentir el menyspreu que Sánchez demostra cap a les Illes. Un menyspreu que confirma quan hi ve, dedicant només 20 minuts a fer un cafè amb la presidenta d’una comunitat que passa per un dels pitjors moments econòmics de la seva història, i demostrant que no sap ni en quina illa és, referint-se reiteradament a Mallorca com “la isla de Palma”.

stats