POLÍTICA
Política 27/11/2020

El PSIB renuncia a esmenar els pressupostos espanyols perquè arribin més inversions a les Illes

Els socialistes argumenten que la prioritat del partit és minimitzar els riscos per afavorir que els comptes puguin tirar endavant

Maria Llull
3 min
El PSIB renuncia a esmenar els pressupostos espanyols perquè arribin més inversions a les Illes

PalmaEls diputats del PSIB no han presentat cap esmena als pressupostos de l’Estat per aconseguir incrementar les inversions a les Balears -el termini per fer-ho va acabar el 17 de novembre-. I no ho han fet malgrat que els 201 milions d’euros previstos per al 2021 col·loquen les Illes com la tercera comunitat per la coa, per sota de la mitjana estatal, en contra del que contempla el Règim Especial de les Balears (REB). Cal recordar que, quan es varen fer públics els comptes estatals, la consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez, va dir que instaria el Grup Parlamentari Socialista a presentar esmenes perquè el pressupost milloràs durant la tramitació en allò que afecta les Balears.

“Hem plantejat propostes i teníem esmenes preparades. Rosario Sánchez va fer la feina prèvia. Però finalment no s’han registrat perquè la nostra activitat com a balears dins del grup parlamentari és prioritzar que aquests pressupostos tirin endavant”, explica a l’ARA Balears el diputat del PSIB al Congrés Pere Joan Pons.

Que no s’hagin registrat esmenes per millorar les inversions a les Illes, segons Pons, no vol dir que es deixi de treballar per aconseguir-ho. “No deixam de reivindicar. Però el que no ha entrat ara, no ha entrat”, sentencia. Malgrat que les Balears no estan a la mitjana estatal, el diputat socialista considera que “en conjunt són els millors pressupostos” i que el que convé durant la tramitació és “minimitzar riscos”.

El seu company de partit i senador, Cosme Bonet, reconeix que el posicionament del grup socialista en el Congrés condicionarà també el procés d’esmenar els pressupostos a la Cambra Alta -els senadors poden presentar esmenes fins al 14 de desembre-. “Els pressupostos ens arribaran a nosaltres amb els condicionaments del Congrés. El que prima és l’acord i tirar-los endavant, i això ens afecta”, diu. De tota manera, Bonet destaca que els comptes per al 2021 són “la foto fixa” i que, malgrat no tenir “cap gran projecte de l’Estat que faci apujar la inversió territorialitzada”, durant l’any “es poden incorporar nous convenis”.

L’oferiment de Podem

Podem, que és soci de govern dels socialistes tant a l’Estat com a les Balears, va oferir als diputats del PSIB cosignar dues esmenes referents a les Balears que pretenia registrar, una sobre la dotació del REB i una altra per pal·liar els sobrecostos del transport de mercaderies. Fonts del partit morat expliquen que els socialistes illencs s’hi varen negar al·legant que no podien rompre la disciplina del grup parlamentari i que la negativa del PSOE perquè aquestes esmenes es registrassin va ser “absoluta”.

“Hi va haver un bloqueig per part del PSOE en la mesa negociadora estatal, quan nosaltres vàrem proposar dotar el factor d’insularitat del REB”, diuen fonts de Podem, en referència al mecanisme que permetria col·locar les Illes a la mitjana de la resta de comunitats. Quin va ser l’argument per a una negativa tan taxativa? “Ens varen dir que tot el que té a veure amb finançament els crea problemes”, afegeixen les mateixes fonts. Tot i aquestes recriminacions, Podem no va acabar registrant les esmenes, perquè forma part de l’executiu.

Les reticències del PSOE no s’apliquen a tots els casos. Els socialistes, per exemple, han signat esmenes amb el Partit Regionalista de Cantàbria, que té un diputat en el Congrés, per incrementar la inversió a la xarxa de rodalies i millorar les estacions. A més, ERC donarà el seu suport als pressupostos del govern espanyol gràcies al compromís de l’executiu del PSOE i Unides Podem per arribar als 2.339 milions d’euros d’inversió per a Catalunya, 2.099 dels quals -100 més dels previstos inicialment- seran inversions directes.

Esmenes d’ERC, Compromís i el PNB

A més del PP i Ciutadans, els que sí que han presentat esmenes als pressupostos estatals a favor de les Balears han estat ERC, Compromís i el PNB -ho han fet en nom de MÉS per Mallorca, Més per Menorca i El Pi-. Algunes fan referència a la dotació del REB i a les inversions a les Illes, amb reclamacions tan importants com les relacionades amb el tren de Llevant i la depuradora de Palma. “Aquests partits que han presentat esmenes defensant les Illes ja han fet més que el Partit Socialista”, critica el senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, que lamenta “el doble discurs del partit socialista. Així i tot, Vidal confia que, durant la tramitació dels comptes estatals en el Senat, els representants socialistes de les Illes a la Cambra Alta “votin en clau balear”.

El PP també s’ha sumat a les crítiques per la negativa del PSOE a incorporar esmenes que afecten les Balears. Els populars en varen presentar 40, reclamant aportacions per a les Illes per valor de 338 milions d’euros. “Les varen vetar amb caràcter previ, amb diferents arguments”, explica el diputat popular al Parlament balear Toni Costa. “No han donat cap opció, ni de transaccionar ni de votar-les”. Segons Costa, aquesta maniobra ha servit per “salvar la pell als diputats balears tant del PSOE com de Podem, perquè d’aquesta manera no s’hauran de pronunciar”.

stats