El cinisme de Biel Company

“És evident que en la manera de dur a terme segons quines coses... al PP ens vàrem equivocar totalment i absolutament. Perquè, si no, no hauríem passat de 35 diputats a 20. I ens equivocàrem no només en el fons, sinó també en la forma. No es pot actuar ni amb prepotència ni fanfarroneria”. Això ho va dir en una entrevista publicada a aquest diari l’exconseller del Govern de José Ramón Bauzá i candidat del PP al Parlament, Biel Company. Però avui sembla que s’ha oblidat d’aquestes paraules, i de la manifestació de devers 100.000 persones que va omplir Palma contra les imposicions populars a l’ensenyament, i de la crispació que va causar el Govern Bauzá enfrontant-se a tot el sector educatiu. Company, al cara a cara que s’ha emès per IB3 en el marc de la campanya del 26-M, ha acusat la presidenta i candidata del PSIB, Francina Armengol, de “polititzar” l’educació.

Qui va polititzar l'educació, imposant el decret del trilingüisme en contra de professors, pares i alumnes, és l'últim Govern popular, i Company hi participava. Tot i que el PP ara escenifica un pretès retorn al "centre reformista", el seu programa electoral delata que el partit continua obsessionat amb la llengua. Si Company governa, hi tornarà. D'una manera o una altra, tornarà a polititzar l'educació. Que acusi l'actual presidenta de fer allò que va fer el seu propi partit, allò de què ell va ser còmplice, és cinisme. Però els ciutadans de les Illes Balears tenim memòria.

D'una altra banda, també cal dir que el cara a cara pot ser una eina útil en època de bipartidisme, però resulta estrany en un moment en què està clar que el bipartidisme s'ha acabat durant una bona temporada. És comprensible que IB3 en faci ús, perquè defineix els espais d'informació electoral a partir dels vots de les darreres eleccions, tal com marca la legislació, però això no fa que un cara a cara, en el context actual, sigui menys estrany, o fins i tot caduc. Simplifica de manera artificial un debat polític en què hi ha més partits que hi tenen, o haurien de tenir-hi, un pes significatiu.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF