Misc 26/09/2013

Wert i Rosa Díez escenifiquen l'enfortiment del castellà

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.La llei Wert pretén castellanitzar les escoles catalanes sota el paraigua del bilingüisme. Avui el PP i UPyD escenificaran l'acord que enforteix el castellà en la llei de millora de la qualitat educativa (Lomce), com va avançar ahir l'ARA. En les modificacions que introdueix aquest pacte no hi ha cap canvi de fons rellevant, però sí una gran càrrega ideològica. És un pas més per empènyer la Generalitat a anar cap a la doble línia lingüística, tot i saber que no pot obligar-la a fer-ho per qüestions competencials. L'acord vol fer del castellà la llengua vehicular a tot l'Estat, juntament amb les llengües cooficials on pertoqui "d'acord amb els seus estatuts i normativa aplicable". El pacte reforça la intenció del ministeri d'Educació de fer les assignatures troncals en castellà, ja que s'especifica que només es podran fer les matèries no lingüístiques en una de les dues llengües cooficials o en una llengua estrangera si hi ha una oferta alternativa d'ensenyament "amb fons públics" en castellà i "en una proporció raonable".

Al darrere de la justificació formal de les esmenes sempre hi ha el mateix objectiu: garantir el dret a decidir lliurement la llengua d'aprenentatge en els territoris bilingües. Això sí, tant UPyD com el PP entenen que a Catalunya no existeix aquesta opció. Amb els canvis d'ahir el PP considera que "es clarifica el bilingüisme integrador de la llei". El PP admet que l'única clau que té per aconseguir parcialment el seu objectiu és retenir a Catalunya part del seu finançament per pagar l'escolarització en castellà en escoles privades als que ho vulguin.

Crítiques de CiU i el PSC

El portaveu del PP Eugenio Nasarre va tornar a repetir la seva tesi sobre el fet que la discriminació del castellà a Catalunya està al mateix nivell que la que patia el català a les portes de la Transició, i es va mostrar optimista perquè "històricament totes les situacions d'anomalia s'han corregit". El diputat de CiU Martí Barberà va denunciar la impregnació ideològica de la llei que pretén "espanyolitzar per espanyolitzar" i va acusar Wert i UPyD d'acostar-se a models lingüístics "anteriors a la democràcia". El diputat del PSC Germán Rodríguez va anar en la mateixa línia: "Una vegada més, la dreta alimenta el conflicte entre llengües d'una manera irresponsable". Creu que el PP i UPyD volen acabar amb el model d'immersió lingüística, retallar les competències de la Generalitat i crear un problema lingüístic on no n'hi ha cap.

El malestar va arribar al Govern. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va denunciar la "hipocresia escandalosa" del PP, que s'oposa al fet que el català sigui requisit en l'administració de justícia malgrat que és "llengua cooficial" i, en paral·lel, promou un acord a la llei Wert perquè el castellà sigui la llengua vehicular a tot l'Estat.

stats