Repetició electoral

Feijóo tanca l'aparador de la investidura fiant-ho tot a la repetició electoral

El PP tanca files amb el lideratge de Feijóo i es conjura per frenar l'amnistia

3 min
Feijóo en el ple d'investidura d'aquest divendres al Congrés

MadridAlberto Núñez Feijóo ha acabat el discurs final d'investidura amb una promesa que ha anat repetint al llarg dels últims dies: "més aviat que tard" arribarà a la Moncloa per defensar el que ara ha admès que haurà de fer des de l'oposició, la "llibertat" i la "igualtat" de tots els espanyols. La frase resumeix l'escenari que s'obre ara al si del PP: liderar l'ofensiva contra un nou govern de coalició apuntalat per l'independentisme i preparar-se, si cal, per a una hipotètica repetició electoral. Per arribar fins aquí, el PP necessitava l'aparador del debat d'investidura d'aquesta setmana, encara que acabés en derrota, sobretot després que el partit quedés orfe d'estratègia l'endemà del 23 de juliol al no haver complert les expectatives.

Diversos dirigents del PP sortien satisfets del ple, asseguraven que havien complert l'objectiu de consolidar el lideratge de Feijóo i d'haver posat contra les cordes el PSOE. És cert que no hi ha hagut fissures a l'hora de fer pinya al voltant de Feijóo i que fins i tot diputades com Cayetana Álvarez de Toledo, un dels versos lliures i de l'ala més dura del PP, o la mateixa presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s'han posat al costat del líder popular. Ayuso ho ha fet després que es consumés el fracàs de la investidura de Feijóo, quan ha assegurat que el líder del PP ha "representat els espanyols lliures i iguals al Congrés". "Ara, o amnistia o eleccions", ha escrit en un missatge a X. Una afirmació que quadra amb la que ha desgranat el líder popular durant el seu últim discurs: un "govern de mentida", al qual el partit vol fer front, o una repetició electoral.

El PP ha pogut exhibir unitat al voltant de Feijóo, però també és veritat que el ple d'aquesta setmana ha visualitzat el seu aïllament a l'hemicicle. Els populars només han obtingut els vots de Vox, Unió del Poble Navarrès (UPN) i Coalició Canària (CC). La seva dependència de l'extrema dreta és el que li ha impedit obtenir els suports extra per arribar a la Moncloa. Ara per ara, el partit no està disposat a renunciar-hi i, de fet, Feijóo ha tornat a agrair el suport "sense condicions" de l'extrema dreta. És justament aquesta pinça la que ha exclòs el PNB –un dels partits que el PP aspirava a convèncer– de qualsevol negociació amb els populars. Un trencament que ha certificat el portaveu de la formació basca, Aitor Esteban: "Ha fet un discurs que sonava a desafiament i no a conciliació. La seva soledat és més gran que ahir". 

L'objectiu del PP continua sent intentar fer cada cop més petit Vox per tornar a liderar tot sol l'espai de dreta i intentar arribar a la Moncloa. Per això, Feijóo ha agafat la iniciativa en l'ofensiva contra l'amnistia –encara no ha confirmat si serà a la manifestació de diumenge que ve a Barcelona– i ha tancat la porta rotundament a abstenir-se a una investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. "Els he ofert la possibilitat que s'abstinguessin [...]. Els adverteixo que no admetrem el cinisme que ens demanin després a nosaltres el que vostès es neguen a fer ara amb el partit més votat pels espanyols", ha afirmat Feijóo. Unes paraules que contradiuen el que demanava l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que ha apostat perquè Feijóo cedeixi els "vots que siguin necessaris" per evitar que Sánchez governi "amb comunistes, independentistes i filoetarres". Una tesi que ni tan sols Ayuso ha defensat. De fet, la presidenta madrilenya, la dirigent que més ombra pot fer a Feijóo, de moment manté una lleialtat cega al líder popular i diverses veus del partit asseguren que ara per ara no es mourà.

stats