Negociacions per a la investidura a l'Estat

Creix el malestar del PSOE amb ERC: "Han entrat en mode pànic"

Dirigents socialistes creuen que Junqueras està boicotejant les negociacions

3 min
Oriol Junqueras davant del Congrés dels Diputats.

Madrid“Si ja en una situació normal feien coses rares, imagina’t ara que han entrat en mode pànic. Ens fan patir molt”. Una veu del PSOE s’expressa en aquests termes referint-se a ERC, a qui veuen especialment nerviosa a causa del protagonisme que està tenint Junts, i especialment Carles Puigdemont, en les negociacions de la investidura. “Estan en un cicle electoral dolent, i això sempre porta a prendre decisions equivocades”, comenta un altre dirigent socialista. El cas és que a la Moncloa, i també a Sumar, veuen amb preocupació no tant la competència entre ERC i Junts com els vaivens dels republicans.

Al PSOE s’apunta directament a Oriol Junqueras, al qual alguns acusen directament d’estar torpedinant les converses. No han agradat gens les seves declaracions a les portes del Congrés en què deia que l’amnistia ja estava pactada i consideren que és una estratagema per evitar que Puigdemont es pengi la medalla de l’amnistia. És en aquesta clau que s’interpreta també la moció sobre l’autodeterminació aprovada al Parlament, de la qual responsabilitzen més els republicans que els juntaires, amb els quals afirmen que les negociacions avancen a bon ritme. “Són més seriosos”, apunten.

Ningú al PSOE creu que l’episodi del Parlament posi en perill la investidura, però sí que han pres consciència que els vots d’ERC no els poden donar per descomptats. I que la relació, que mai ha estat fàcil, pot empitjorar. “Ells tenen por que Puigdemont es presenti a les catalanes i els arrasi, i això els fa estar molt nerviosos”, afirma un dirigent del PSC. Entre els socialistes catalans no hi ha consens sobre quin seria l’impacte d’una hipotètica candidatura de Puigdemont. Hi ha qui diu que no els afectaria gaire, però d’altres creuen que sí, sobretot a Girona. En tot cas, tothom sembla disposat a acceptar aquest preu.

La visió d’ERC

Des d’ERC es veuen les coses completament diferents. Consideren que el PSOE està intentant imposar el marc mental que amb l’amnistia n’hi ha d’haver prou per a la investidura i per això pressiona especialment els republicans, que volen incloure altres qüestions en l’acord, com ara un compromís amb el diàleg sobre l’autodeterminació, però també el traspàs de Rodalies o la millora del finançament. “Ens pressionen perquè ens portem bé i siguem bons minyons, però ja els hem avisat que això no anirà així”, expliquen des d’ERC. Els republicans no creuen que el text pactat al Parlament la setmana passada sigui massa diferent de l’acord d’investidura del 2019 amb el PSOE, tot i que allà no es parlava de referèndum sinó d’una taula de diàleg on totes les parts podrien defensar la seva posició i el compromís que si s’arribava a algun acord se sotmetria al vot de la ciutadania. Per això insisteixen que l’autodeterminació no pot quedar fora del pacte d’investidura, encara que sigui només per continuar parlant-ne. 

També posen un especial èmfasi en el fet que Sánchez no només s’ha de comprometre amb l’amnistia sinó amb la millora de les condicions materials dels catalans. Els republicans destaquen que, tot i que està fora de focus, el traspàs de Rodalies pot ser més difícil de pactar que la mateixa amnistia. “Per a ells això és cedir sobirania, és cedir un tros de l’Estat”, afirmen.

Els 5 de Podem

Una altra preocupació del PSOE si s’aconsegueix la investidura són els cinc diputats de Podem adscrits al grup de Sumar però que, en algun moment de la legislatura, podrien saltar-se la disciplina de vot. Igual que ha passat amb ERC i Junts, l’aritmètica els fa imprescindibles tot i haver estat reduïts a la mínima expressió per Yolanda Díaz. “Pot ser un altre maldecap”, afirmen des del PSOE, que veuen Pablo Iglesias amb ganes de revenja; no tant en el vot de la investidura com en les lleis posteriors.

En definitiva, les negociacions entren a la recta final amb un escenari de recels mutus i màxima desconfiança. Tothom sembla que vol arribar a un acord, això sí, però l’atracció pel chicken game continua ben viva.

stats