Mèdia 15/07/2021

El govern espanyol haurà de pagar una indemnització a la família del càmera José Couso

El Tribunal Suprem ha ratificat la decisió de l'Audència Nacional, que considera l'Estat responsable d'omissió de protecció diplomàtica al reporter

Valentina Neira
1 min
Imatge d'arxiu de José Couso

El govern espanyol haurà de pagar una indemnització de 182.000 euros a la família del càmera José Couso, mort a l'Iraq el 8 d'abril de 2003. El text del Tribunal Suprem dona la raó a la sentència de l'Audiència Nacional i desestima el recurs de cassació que va presentar l'Advocacia de l'Estat. Es determina així que el govern espanyol va "ometre l'exercici de la protecció diplomàtica" per no haver demanat una investigació internacional sobre l'actuació militar nord-americana que va acabar amb la vida de Couso. La viuda de Couso ha de rebre del govern espanyol 99.430 euros, mentre que els seus dos fills hauran de ser indemnitzats amb 41.430 euros cadascun, ja que els EUA no van donar resposta com a responsables dels danys a Couso i l'estat espanyol no va demanar explicacions.

El periodista de Telecinco va morir durant l'entrada de les forces estatunidenques a Bagdad, quan un dels tancs va disparar contra l'hotel on s'allotjava la premsa internacional. La sentència, dictada pel magistrat Wenceslao Olea Godoy, assenyala que "els ciutadans espanyols tenen dret a la protecció diplomàtica per part de l'administració, per al rescabalament dels perjudicis ocasionats per un fet il·lícit, d'acord amb el dret internacional, causat per un altre estat". El Tribunal Suprem detalla que en el cas de Couso l'estat espanyol estava obligat a fer gestions per demanar una investigació internacional, cosa que no va fer.

stats