MÈDIA
Mèdia 03/05/2019

‘L’esperit de l’Alan Kurdi’: històries de supervivència a la Mediterrània

‘Zoom’ d’IB3 Televisió emet el documental dimarts i el preestrena al CineCiutat dilluns a les 19.30 h

Ara Balears
3 min
‘L’esperit de l’Alan Kurdi’: històries de supervivència a la Mediterrània

PalmaEl programa Zoom d’IB3 Televisió emet un documental sobre el vaixell de rescat humanitari i reflexiona sobre la situació actual de la crisi migratòria amb testimonis de primera mà. Per realitzar el documental un equip navegà tres setmanes amb el vaixell.

Viure o morir. La línia que separa ambdues opcions és sovint molt fina i no sempre és a les nostres mans. Que la balança es decanti cap a un costat o l’altre pot dependre que es creui en el teu camí una ajuda que, tot i que no l’esperaves, és la teva única esperança per sobreviure. El vaixell Alan Kurdi n’és un clar exemple. Navega en aigües al nord de la costa de Líbia, on cerca persones, que, fugint de la guerra i de la pobresa, s’embarquen en bots precaris per travessar la Mediterrània amb l’objectiu de trobar-hi un futur millor. És un vaixell de rescat humanitari que, per a molts, marca la diferència entre la vida i la mort.

L’ Alan Kurdi i les colpidores històries de supervivència que es viuen a la Mediterrània central són les protagonistes del documental L’esperit de l’‘Alan Kurdi’, que IB3 Televisió emetrà dimarts a les 21.40 h dins el programa Zoom i que es preestrenarà dilluns a les 19.30 h a CineCiutat.

Per realitzar el documental, el programa es va embarcar en el vaixell Alan Kurdi, que va partir del port de Palma i va navegar durant tres setmanes per la mar Mediterrània. Aquest viatge ha permès viure en primera persona el dia a dia de la tripulació, conèixer les motivacions i les dificultats a les quals s’enfronten els voluntaris de Sea Eye i Proem-Aid i participar en un rescat.

De fet, en l’actualitat, l’Alan Kurdi és l’únic vaixell que fa tasques de rescat i ajuda humanitària a la Mediterrània a causa de les fortes restriccions dels països de la Unió Europea. No obstant això, aquestes tasques no estan exemptes de perills ni entrebancs. Els voluntaris s’enfronten a situacions d’alt risc i alguns dels companys dels voluntaris de l’ Alan Kurdi han estat denunciats pel govern italià i s’enfronten a penes de presó.

Voluntaris i ONG

En el documental hi participa Manuel Lolo Elviro, un dels cooperants espanyols més compromesos amb la crisi migratòria de la Mediterrània i que ja ha participat en moltes missions humanitàries a Lesbos i a la Mediterrània central. Lolo denuncia la dura criminalització que pateixen els voluntaris i les ONG i ens explica allò que el va dur a participar activament en els rescats humanitaris. Segons Lolo, “avui dia hi ha una gran perversió perquè s’intenta confondre una crisi humanitària amb un problema de migració il·legal. Hi ha gent morint pertot i només estan fugint”.

L’esperit de l’‘Alan Kurdi’ disposa del testimoni d’Osman Brime, un jove sudanès de 23 anys que va ser rescatat pel vaixell Aquarius l’any 2018, juntament amb 120 persones més, quan escapava de la situació de conflicte del seu país. Osman ara viu a Mallorca amb una família del projecte Welcome Refugees i està refent la seva vida. Amb ell coneixerem la realitat que empeny a llançar-se a la Mediterrània a la recerca d’un futur millor i reviurem el seu dramàtic rescat, en el qual moriren cinc persones. “Si tu t’endinses dins la mar, només hi ha dues opcions: o mors o vius i surts lliure. Alguns de nosaltres tinguérem sort”.

100 programes

Amb aquest documental, el programa Zoom, arriba als 100 programes. Inicià les emissions l’abril del 2016 i des de llavors s’ha endinsat en reportatges d’interès social molt variats, que han anat des de temàtiques de primera actualitat com la torrentada de Sant Llorenç, el rescat de l’espeleòleg mallorquí Xisco Gràcia o el tancament de la fàbrica Cemex fins a altres tipus de temàtiques més transversals com l’accés a l’habitatge, les noves tecnologies o la depuració de l’aigua.

stats