Plataformes

El circ de 'Sálvame' aterra a Netflix: on són ara els col·laboradors del programa?

Mentre alguns dels membres de l'equip han passat a '¡Sálvese quién pueda!'', uns altres han fet el pas a Antena 3

4 min
Els protagonistes de '¡Sálvese quién pueda!'

BarcelonaDurant els catorze anys que Sálvame es va emetre a Telecinco va tenir la capacitat de transformar-se de programa de cor convencional a una mena de reality en viu on els col·laboradors van esdevenir els protagonistes. Ja no calia informar dels afers dels famosos perquè el que interessava als espectadors eren les històries i rivalitats dels comentaristes del programa. El plató va esdevenir una mena de teatre on els participants podien plorar, ballar o menjar-se un iogurt davant la càmera. Abaixada la persiana de Sálvame, els col·laboradors, ara ja convertits en personalitats televisives de ple dret, s'han enfrontat a l'abisme del futur.

Finalitzat el programa de Telecinco, l'equip de Sálvame s'ha disseminat. Pocs dies després del comiat es va fer públic que alguns dels col·laboradors habituals de l'espai tindrien una nova vida televisiva a través de Netflix. L'experiment per fer ressorgir l'esperpèntic esperit de Sálvame, ¡Sálvese quién pueda!, arriba aquest divendres a la plataforma, que ha decidit estrenar el contingut a les 21.00 h com si es tractés d'un producte de la televisió convencional (normalment, les estrenes de la plataforma estan penjades a primera hora del dia triat). La nova aventura de La Fábrica de la Tele, la productora que va crear l'icònic programa de Telecinco, és un docureality, un dels gèneres que més està potenciant Netflix, amb títols com Soy Georgina.

Els protagonistes del 'docureality' arribant a l'aeroport

¡Sálvese quién pueda! recupera vuit dels col·laboradors més cèlebres –per bé o per mal– del programa de Telecinco. Belén Esteban, María Patiño, Terelu Campos, Lydia Lozano, Chelo García Cortés, Víctor Sandoval, Kiko Hernández i Kiko Matamoros fan les Amèriques per buscar un nou futur professional. La primera parada és Miami, on durant tres capítols es reuniran amb representants de cadenes hispanes dels Estats Units per explorar possibles col·laboracions. En els tres episodis següents, que s'estrenaran el gener del 2024, els personatges volen fins a Ciutat de Mèxic. El periple americà dels col·laboradors de Sálvame és una excusa per continuar explotant moltes dinàmiques nascudes a Telecinco, com les llàgrimes de Lydia Lozano, que continua sent l'ase dels cops, o els atacs d'histèria de Víctor Sandoval. Els responsables del nou producte de Netflix asseguren que les reaccions dels protagonistes són sempre reals i autèntiques, encara que les situacions hagin estat preparades per l'equip que hi ha rere les càmeres i facin olor de mem instantani. Argumenten que el procediment no és gaire diferent del que s'aplicava al programa original.

Èxode cap a Antena 3

Mentre els vuit protagonistes del docureality de Netflix són els afortunats que poden continuar estirant el xiclet de Sálvame, la resta de col·laboradors s'han hagut de buscar la vida en altres llocs. La majoria han optat per fer el salt al grup rival de Mediaset, Atresmedia. Una de les primeres a fer el canvi de jaqueta va ser Adela González, una de les tres presentadores que van estar al capdavant de l'última emissió de Sálvame. La periodista basca va anunciar cinc dies després del final del programa que tornava a La Sexta, cadena on va treballar durant dos anys. Actualment presenta al costat de Boris Izaguirre Más vale sábado, el magazín de sobretaula de la segona cadena d'Atresmedia.

González no és l'única membre de l'entorn de Sálvame que ha fet el salt a Atresmedia, tot i que és la de perfil més prominent. Un cas de viatge d'anada i tornada és el de Gema López: durant vuit anys va ser col·laboradora de ¿Dónde estás corazón?, d'Antena 3, i quan la cadena va decidir virar la programació i deixar enrere els programes del cor, la periodista es va refugiar a Telecinco. Ara que Mediaset ha fet el mateix camí que Antena 3, López ha fet el viatge de tornada i s'ha convertit en col·laboradora d'Espejo público. La seva incorporació va ser anunciada a so de bombo i plateret al setembre –amb un teatret bastant propi de Sálvame, de fet– amb Susanna Griso assegurant que era un fitxatge "que ha costat molt". Al programa, la periodista s'ha retrobat amb excompanyes de Sálvame com Laura Fa i Pilar Vidal, cap de la secció de Gent de l'Abc i que les últimes setmanes ha protagonitzat polèmiques amb Carmen Lomana que han aprofitat uns altres programes del grup com La Roca de La Sexta (una mica a l'estil Mediaset).

Què passa amb Jorge Javier Vázquez

De tota la troupe de Sálvame, qui s'ha quedat a Mediaset ha estat Jorge Javier Vázquez, que està lligat amb el grup fins al 2025. La cadena va confiar en ell per presentar Cuentos chinos, el programa que havia de plantar cara a El hormiguero. Els resultats van ser tan nefastos que dues setmanes després de l'estrena Telecinco va cancel·lar-lo. El de Badalona s'ha quedat orfe de projectes televisius i ho aprofita per allunyar-se de la vida pública. Aquesta semiretirada implica no pronunciar-se sobre la televisió actual. "Ara que estic fora del circuit em costa cada vegada més opinar sobre la tele que es fa. No m'agradaria acabar sent un Felipe González o un Alfonso Guerra de la vida", ha explicat a Lecturas.

stats