Discriminació
Mèdia 10/10/2022

Acusen À Punt de vetar una parella homosexual en un reportatge sobre la 'mocadorà'

La televisió pública valenciana va decidir no emetre un vídeo en què una parella gai celebrava la tradició del dia dels enamorats

2 min
La parella que va participar en el vídeo d'À Punt

El 9 d'octubre el País Valencià celebra la mocadorà, una festa popular amb motiu de Sant Dionís, patró dels enamorats. El periodista José Luis Lucas Villa, redactor dels informatius d'À Punt, ha acusat la televisió pública valenciana d'haver censurat l'aparició d'una parella homosexual en el reportatge sobre aquesta celebració popular que se li va encarregar i que s'havia d'emetre en un especial el 9 d'octubre. La Unió de Periodistes Valencians ha demanat una investigació i que es depurin responsabilitats si és necessari.

Segons el relat del periodista, fet públic a través de les xarxes socials, la direcció d'informatius li va demanar que elaborés un reportatge "original" sobre la festa, una petició a la qual Lucas va respondre proposant explicar la història d'una parella gai que mai havia celebrat Sant Dionís i que aquest any havia decidit participar per primera vegada en la mocadorà. El plantejament del periodista va rebre el vistiplau dels seus responsables i, després de les gestions de producció, l'entrevista es va enregistrar el 5 d'octubre. "La gravació transcorre sense cap incidència, i aquest mateix dia al vespre el vídeo es deixa preparat perquè passi per postproducció. És en aquest moment quan li demano a la persona responsable que ho revisi. Em diu que està bé", detalla.

Malgrat que la direcció havia acceptat el plantejament del periodista, l'endemà de la gravació el mateix responsable que havia aprovat el vídeo va comunicar al redactor que s'havien de fer canvis. "Em diu que ara la intenció és mostrar més realitats i, concretament, em diu que he de gravar i incloure en el reportatge una parella heterosexual", explica. Lucas es va negar a fer els canvis argumentant que si la situació hagués sigut a la inversa, és a dir, que la parella protagonista hagués sigut heterosexual, mai li haurien fet incloure una parella gai. Quan el periodista va comunicar que no faria les modificacions demanades, el responsable d'informatius va respondre que el vídeo no s'emetria, segons el seu relat.

Els estira-i-arronses amb la direcció van continuar l'endemà, quan Lucas es va reunir amb una persona d'un rang superior al del responsable d'informatius. Segons detalla Lucas, el directiu li hauria argumentat que el vídeo amb una parella homosexual no es podia emetre perquè anava en contra de la tradició. "Aquesta persona argumenta la decisió amb diversos motius, entre ells un que em sorprèn moltíssim: em diu que el 9 d'octubre és un dia per a la tradició i no per a la reivindicació. Un argument que crec que parla per si mateix. Tot i això, insisteixo en el fet que crec que no s'està prenent la decisió adequada, i aquesta persona em diu que creu que estic fent «una muntanya» d'una cosa que no té importància", afegeix Lucas, que va denunciar els fets al consell d'informatius i als representants sindicals.

Finalment, el dia 9 d'octubre el reportatge no es va emetre en l'especial de la diada programat per À Punt i va ser substituït per un altre vídeo protagonitzat només per parelles heterosexuals. "Crec que quan una persona LGTBIQ+ regala una mocadorà a la o les persones que estimen, viu la tradició de Sant Dionís d'una manera totalment vàlida. No necessita una parella heterosexual al costat per justificar la seva participació en una tradició de totes i tots els valencians", reflexiona Lucas.

stats