Què farem avui?
Mèdia 28/07/2023

5 pel·lícules per mirar en família aquest estiu

El crític Toni de la Torre tria cinc pel·lícules per gaudir durant les vacances

4 min
La pel·lícula Elemental

BarcelonaAlgunes de les pel·lícules són estrenes que trobareu a les sales de cinema i d’altres són novetats a les plataformes.

'Elemental'

La nova pel·lícula de Pixar és una explosió de colors amb missatge

Elemental

Elemental serà la pel·lícula familiar més vista de l’estiu i la primera opció de moltes famílies per anar al cinema. El nom de Pixar és una garantia de pel·lícula de qualitat, i a més l’estudi ha apostat per una fórmula que sempre li ha donat bon resultat: imaginar un univers fantàstic basat en objectes que existeixen a la vida real. Així, a Elemental imagina un món on conviuen els quatre elements clàssics, el foc, l’aigua, la terra i l’aire. Bé, conviuen no seria ben bé la paraula. Els habitants d’aquest món viuen separats els uns dels altres i no es relacionen entre ells, la qual cosa genera l’aparició de prejudicis, que pateixen particularment els elements de foc. La protagonista de la història és l’Ember, un personatge que trencarà aquestes barreres a través de la relació d’amistat i alguna cosa més amb un element d'aigua que es diu Wade. La idea serveix com a al·legoria per parlar sobre l’experiència de les persones immigrants i la discriminació dels qui percebem com a diferents, i al mateix temps com un viatge cap a la maduresa en què els dos personatges posen en dubte que el món hagi de ser tal com els han dit que sigui. Aquest esperit crític es barreja amb escenes plenes de color, ritme de pel·lícula comercial, un sentit de l’humor de vegades amb subtext adult i imaginació desbordant. La recepta bàsica de Pixar, que segurament li servirà per ser la pel·lícula infantil més vista de l’estiu. Ja s’ha estrenat al cinema.

Ernest i Celestine

Aquest tàndem entranyable torna amb nova pel·lícula a l’agost


Ernest i Celestine

L’ós Ernest i la rateta Celestine són dos dels personatges més coneguts del cinema infantil que se situa més als marges de la vocació més comercial. Les seves pel·lícules tenen una qualitat poètica i una sensibilitat que són compatibles amb la comèdia més esbojarrada. Els personatges, que tenen l'origen en una sèrie de contes de Gabrielle Vincent, tornen aquest estiu amb una nova pel·lícula, titulada El viatge d’Ernest i Celestine, i que s’estrenarà als cinemes a l’agost. L’argument els condueix al poble on va créixer l’Ernest. Hi van per arreglar un violí que no funciona bé. Però quan hi arribin descobriran que al poble s’ha prohibit la música. Com ja saben els seguidors d’aquests dos personatges, ells no poden concebre un món sense música i ball, així que faran tot el que puguin per acabar amb la nova llei i fer que els habitants del poble tornin a gaudir de la música. És un film de pressupost molt més modest que els dels grans estudis, però l’Ernest i la Celestine s’han guanyat igualment el cor de moltes famílies amb el seu tarannà proper i entranyable.

'The monkey king'

La pel·lícula familiar d’acció que Netflix estrenarà a l’agost

The Monkey King

Si en comptes d’anar al cinema voleu passar una nit tranquil·la mirant una pel·lícula a casa, també trobareu novetats a les plataformes. Netflix és la que presenta la novetat més destacada: The monkey king, una pel·lícula d’acció que està basada en un clàssic de la literatura xinesa, Viatge a l’Oest (la mateixa història que en el seu moment va inspirar Bola de drac). El protagonista és un mico armat amb un bastó màgic que s’allarga que després de ser menystingut per la seva tribu decideix que formarà part d’unes deïtats anomenades els Immortals. Per fer-ho, haurà de demostrar que té les habilitats d’un déu enfrontant-se a dimonis, dracs i tota mena de criatures. Però el seu pitjor enemic és ell mateix: el seu ego, que el personatge d’una humana posarà en dubte a mesura que avanci la pel·lícula en una dinàmica que pot recordar Vaiana. La pel·lícula és plena de lluites de ritme frenètic i és la mena d’entreteniment per devorar amb un bol de crispetes casolanes.

'The boy, the mole, the fox and the horse'

Una preciosa adaptació d’un conte sobre una amistat inesperada

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

Si busqueu una història més tranquil·la per mirar amb la canalla a les plataformes, podeu endinsar-vos dins del catàleg d’Apple TV+ i rescatar una petita joia: The boy, the mole, the fox and the horse, una adaptació del conte il·lustrat homònim de Charlie Macksey (editat en català per Rosa dels Vents), que va guanyar el premi a millor curtmetratge d’animació a la passada edició dels Oscars. I no és sorprenent: les boniques il·lustracions de l’autor prenen vida com si fossin pràcticament pintures en moviment, creant un univers únic carregat de sensibilitat. La història, que s’ha comparat amb El Petit Príncep, presenta la història d’un nen que vol tornar a casa. Pel camí, es farà amic de diversos animals que l’ajudaran en el seu propòsit. Una relació poc convencional que parla sobre el valor de l’amistat i d’establir vincles sans amb els altres i saber conviure amb la natura i el món que ens envolta.

'Les vacances del Sr. Hulot'

Un clàssic del cinema còmic que podeu recuperar a Filmin

Les vacances del Sr. Hulot

A l’estiu també podem trobar espai per descobrir clàssics del cinema en família. A Filmin han incorporat fa poc la filmografia completa del genial Jacques Tati, un comediant i director francès que va dominar com pocs la comèdia física basada en la pantomima i l’slapstick al mateix temps que oferia a través dels seus films una particular visió del món basada en prendre’s la vida amb humor i fugir de la grisor d’una vida monòtona i endreçada. El seu personatge més conegut, el Sr. Hulot, és la síntesi d’aquesta actitud. Amb una pipa sempre a la boca i una disposició relaxada, té una manera de fer maldestre que el du a provocar el caos per allà on passa i a no fer mai les coses com s’espera. La primera pel·lícula en què va aparèixer passa, justament, a l’estiu, i es titula Les vacances del Sr. Hulot. Els nens riuran de gust veient com interactua amb els estiuejants d’un balneari on posa de mal humor els adults però diverteix la canalla amb les seves particularitats.

stats