Plataformes

Les 10 sèries més esperades de la tardor del 2023

L''spin-off' de 'La casa de papel', la nova sèrie dels Javis o el 'reboot' de 'Frasier' són algunes de les propostes per als pròxims mesos

6 min
Una escena de 'Berlín'

BarcelonaEl calendari de sèries per a aquesta tardor està farcit d’estrenes estimulants i que prometen enganxar-nos. La vaga de Hollywood, però, pot alterar els plans: algunes de les ficcions que havien d’arribar els mesos vinents ja han endarrerit el seu llançament, com és el cas de la nova temporada de True detective, amb Jodie Foster, que ha saltat al gener. Fem repàs d’aquelles propostes més interessants, deixant de banda les estrenes del setembre, de les quals ja vam parlar a principis de mes.  

1.
'La caída de la Casa Usher'

Netflix / 12 d'octubre

Rahul Kohli en una escena de la sèrie

Mike Flanagan s'ha convertit en el creador de terror preferit de Netflix. Després de sèries com La maldición de Hill House o Misa de medianoche, el nord-americà s'estrena en l'univers d'Edgar Allan Poe amb una sèrie que recull diverses històries de l'autor, tot i que la ficció agafa el títol de només una, el d'un dels seus contes més cèlebres, La caiguda de la Casa Usher. Segons la sinopsi de Netflix, el narrador de la sèrie serà un home que visita un amic de la infantesa, Roderick Usher. Durant l'estada, l'amic insinua que la seva germana Madeleine està tancada a la cripta familiar, tot i no estar morta. Flanagan tocarà temes com la bogeria, la família i l'aïllament. En el repartiment hi figuren noms com Mark Hamil, mític Luke Skywalker, i Carla Gugino.

2.
'Cocina con química'

Apple TV+ / 13 d'octubre

Brie Larson

Basada en la novel·la bestseller de Bonnie Garmus, Cocina con química explica la història d'una dona, Elizabeth Zott, que renuncia al seu somni de ser científica per les pressions patriarcals de la societat dels anys 50. Després de ser forçada a deixar el laboratori, acceptarà una feina com a presentadora d'un programa de televisió de cuina. L'Elizabeth acabarà utilitzant l'espai de televisió com un cavall de Troia: serà la seva eina per ensenyar receptes però també ciència a mestresses de casa. Brie Larson, guanyadora d'un Oscar per La habitación i Capitana Marvel de l'univers Marvel, és la protagonista, mentre que Lee Eisenberg, un dels responsables de la comèdia Jury duty, exerceix de showrunner.

3.
'La luz que no puedes ver'

Netflix / 2 de novembre

Una imatge de la minisèrie

Publicada el 2014, La luz que no puedes ver, novel·la d'Anthony Doerr, té un premi Pulitzer a la millor ficció. Ara Netflix l'adapta en format minisèrie amb un càsting que inclou noms com Mark Ruffalo o Hugh Laurie. La protagonista és la jove francesa cega Marie-Laure, que fuig del París ocupat pels nazis i es refugia a Saint-Malo, a casa d'un oncle que retransmet programes de ràdio clandestins com a membre de la Resistència. El destí de la noia s'entrellaçarà amb el del Werner, un jove brillant reclutat per l'exèrcit alemany per detectar retransmissions il·legals. El noi i la Marie-Laure comparteixen una connexió secreta.

4.
'The Buccaneers'

Apple TV+ / 8 de novembre

Christina Hendricks

Christina Hendricks salta de la moda dels anys 60 de Mad men a les cotilles de final del segle XIX. Ella és una de les protagonistes de l'adaptació de l'última novel·la que va escriure Edith Wharton, guanyadora del premi Pulitzer per L'edat de la innocència. The Buccaneers, que va quedar inacabada per la mort de Wharton i va ser finalitzada per Marion Mainwaring seguint les notes de l'autora, se centra en un grup de cinc dones nord-americanes que durant la dècada del 1870 irrompen a la conservadora vida social londinenca a la cerca de marits i títols nobiliaris. La indiferència de les noies per les normes i les tradicions provocarà un gran xoc cultural. A més de Hendricks, la sèrie compta amb la participació de Mia Threapleton, filla de Kate Winslet i actriu que s'està obrint una interessant carrera en l'àmbit televisiu.

5.
'Fargo'

Movistar+ / 29 de novembre

Jon Hamm

Hendricks no és l'única exmembre de Mad men que té nou projecte televisiu. Jon Hamm, el seductor Don Draper, en té dos aquesta tardor. A banda d'incorporar-se al repartiment de The morning show, és un dels actors principals de la nova entrega de Fargo, sèrie que ja no gaudeix del ressò que va tenir als seus inicis però a la qual sempre val la pena donar un cop d'ull. Hamm és el xèrif de Dakota del Nord Roy Tillma, que fa temps que busca la Dot (Juno Temple, de Ted Lasso), una dona que aparentment és la típica mestressa de casa. El Roy creu que ell és la llei i farà servir tota mena de recursos per atrapar la Dot. La sèrie també compta amb Jennifer Jason Leigh, que interpreta la inquietant sogra de la Dot.

6.
'La Mesías'

Movistar+ / 11 d'octubre

Macarena García a 'La Mesías'

Javier Ambrossi i Javier Calvo són, segurament, la parella de creadors televisius espanyols més popular dels darrers anys. Després dels èxits de Paquita Salas i La Veneno, tornen amb una sèrie ambiciosa i més fosca que els seus anteriors projectes. La Mesías, rodada en 30 localitats de Catalunya, parla de fanatisme religiós i família a través d'un grup de música pop cristiana format per unes germanes, un punt de partida que recorda el cas de la banda Flos Mariae. Un dels vídeos virals del grup trasbalsarà l'Enric, un home turmentat pel fanatisme religiós i per una mare amb deliris messiànics. El repartiment és un autèntic all stars: Roger Casamajor, Macarena García, Lola Dueñas, Carmen Machi, Ana Rujas, Albert Pla, Biel Rossell, Cecilia Roth i la cantant Amaia, que debuta com a actriu. També hi haurà aparicions de Nora Navas i Rossy de Palma, entre d'altres. Els Javis també han posat tota la carn a la graella en l'apartat musical: Raül Refree s'encarrega de la banda sonora, mentre que Hidrogenesse ha fet les cançons originals. També hi haurà temes d'Amaia i Albert Pla.

La sèrie es presentarà al Festival de Sant Sebastià i també al Serielizados Fest.

7.
'Berlín'

Netflix / 29 de desembre

Tristán Ulloa i Pedro Alonso a 'Berlín'

Amb l'èxit internacional que va assolir La casa de papel, Netflix no ha pogut resistir-se a estirar el xiclet. La plataforma ho farà en forma de spin-off. Berlín, creada també per Álex Pina i Esther Martínez Lobato, funciona com a preqüela de la sèrie original i s'ambienta a París, on Berlín (Pedro Alonso) reuneix la seva pròpia banda d'atracadors. La nova ficció no serà una fotocòpia de La casa de papel, ja que els creadors han canviat les dosis de violència per un to que frega la comèdia romàntica. "Berlín té un ADN molt diferent de La casa de papel. Veníem de dues sèries molt complicades com són La casa de papel i Sky rojo, totes dues amb molts nivells d'angoixa i violència, i quan vam arrencar el procés d'escriptura de Berlín buscàvem llum i passar-nos-ho bé", ha explicat Pina. El repartiment es completa amb Michelle Jenner i Tristán Ulloa, entre altres.

8.
'Fellow travelers'

SkyShowtime / Data per confirmar

Jonathan Bailey i Matt Bomer

Amb Los Bridgerton Jonathan Bailey es va convertir en un sex symbol, però el britànic vol demostrar que no és només una cara bonica. La minisèrie Fellow travelers ha de ser el vehicle amb el qual demostrar tot el seu talent dramàtic. Basada en la novel·la de Thomas Mallon, explica la història d'amor clandestina entre dos homes que es coneixen a Washington durant els anys del maccarthisme. Matt Bomer interpreta Hawkins Fuller, un expert en finances amb connexions polítiques que evita les complicacions sentimentals i emocionals. Això canvia quan coneix Tim Laughlin (Bailey), un home idealista i amb fortes creences religioses. La ficció segueix la vida d'aquests dos personatges –i tres més– durant quatre dècades, tocant fets com la Guerra del Vietnam, l'hedonisme dels 70 i l'epidèmia de sida dels anys 80. La minisèrie s'estrena a finals d'octubre als Estats Units i s'espera que abans de finals d'any arribi aquí a través de SkyShowtime.

9.
'Frasier'

SkyShowtime / Novembre

Kelsey Grammer recupera el personatge de Fraiser Crane

Tot i que els reboots no han provat ser especialment atractius per a l'audiència, les plataformes no es rendeixen i continuen recuperant títols clàssics amb un gir actual. La nova sèrie que se sotmet a un lífting és Frasier, icònica sitcom. Kelsey Grammer, protagonista de la comèdia, s'ha resistit durant anys a tornar a interpretar el paper del psiquiatre esnob Frasier Crane. Finalment, però, ha sucumbit assegurant que han aconseguit trobar una història que dona sentit al retorn. La sèrie, que s'ha rodat amb públic a plató, trasllada l'acció de Seattle a Boston, la mateixa ciutat on s'ambientava Cheers, la primera sèrie on va aparèixer el personatge. A la ciutat, el psiquiatre es retrobarà amb el seu fill Frederick. Els nostàlgics de la sèrie original trobaran a faltar algunes cares, com ara les de David Hyde Pierce i Jane Leeves, que interpretaven el Niles, germà del protagonista, i la Daphne. Sí que hi apareixeran Bebe Neuwirth, que donava vida a la Lilith, l'exdona del Frasier, i Peri Gilpin, que feia de la Roz, la productora de ràdio del psiquiatre.

10.
'Mr. & Mrs. Smith'

Amazon / Principis de 2024

Els protagonistes de la sèrie

Tot i que inicialment estava prevista per novembre, la versió en sèrie de Sr. y Sra. Smith, la pel·lícula que va unir professionalment i sentimentalment Angelina Jolie i Brad Pitt, aterrarà a Amazon el gener de 2024, segons ha confirmat aquesta setmana la plataforma. L'encarregat de donar una nova visió d'aquesta història d'espies i problemes matrimonials és Donald Glover, creador amb pedigrí gràcies a Atlanta. Inicialment, la seva companya de repartiment i a la sala de guionistes havia de ser la britànica Phoebe Waller-Bridge, amiga del nord-americà d'ençà que van treballar junts a Solo: una història de Star Wars, però a mig projecte la protagonista de Fleabag va baixar del tren per "diferències creatives". Davant la pantalla, Waller-Bridge va ser substituïda per Maya Erskine, actriu que ve del món de les produccions indies.

stats