Xina / La fi de la pandèmia

Per què els xinesos tenen por de sortir de casa?

La fi de les restriccions agafa la població de la Xina desprevinguda i enmig d'una onada de contagis

3 min
Carrers buits durant una hora punta a Pequín, la Xina

PequínPequín s'ha convertit en una ciutat sense vida després d'eliminar les mesures estrictes de la política del covid zero. Els confinaments i les restriccions s'han aixecat, però la població respon amb por a l'onada de contagis. Els carrers estan buits i les compres massives de medicaments per tractar els símptomes del covid-19 han acabat amb les existències a les farmàcies. El trànsit és residual als habitualment congestionats carrers de la capital xinesa, al metro no hi ha passatgers i els centres comercials estan deserts. Tot i que botigues, bars i restaurants ja poden obrir lliurement, ara hi falten clients. La població opta per recloure's a casa amb l’objectiu de protegir-se del contagi o bé per superar la malaltia.

La imatge de la ciutat ens torna a principis del 2020, quan va esclatar la pandèmia. Aleshores la gran avinguda Chang’an, que passa per davant de la Ciutat Prohibida, amb els seus nou carrils sense cotxes, alertava que alguna cosa greu estava passant. La gran diferència és que mentre aleshores tot estava tancat, i hi havia tanques arreu, ara tot està obert i potser per això Pequín ofereix una imatge més distòpica encara, de ciutat fantasma.

L'onada de contagis ha desbordat les previsions. Els residents, inclosa aquesta corresponsal, hem viscut amb estupor com després de tres anys sense pràcticament casos, en una sola setmana la majoria dels amics, veïns o companys de feina s'han contagiat. Algunes empreses han informat que el 90% dels treballadors estan infectats.

Passatgers al metro de Pequín en una imatge d'arxiu.

Mesures ineficients

El director d'emergències de l'OMS, Mike Ryan, ha advertit que segurament el virus s'ha estat propagant durant setmanes amb intensitat "perquè les mesures de control en si mateixes no estaven aturant la malaltia". Aquesta realitat, que hi havia tants contagis que no era possible contenir els brots i enviar a centres de quarantena tots els infectats, és la que possiblement ha accelerat la decisió del govern de Xi Jinping d'aixecar les restriccions. Les protestes als carrers que mostraven el cansament de la població han estat el detonant final.

Les mesures fins ara en vigor s'han aixecat molt de pressa. A Pequín s'ha passat de l'escenari de l'última setmana de novembre, on es tancaven hospitals sencers per algun cas dubtós de covid-19 entre el personal sanitari, a la realitat actual, en què s'han eliminat tots els controls i s'han deixat d'exigir proves PCR. La majoria dels quioscos que van sorgir com bolets a tota la ciutat per fer els tests cada 48 hores han desaparegut. Els pocs que queden només en fan en cas de prescripció.

Aquesta última setmana també s'ha desactivat l'aplicació que rastrejava els moviments dels ciutadans i alertava si s'havia viatjat a una zona amb risc de contagi. Durant aquests tres anys, la informació d'aquesta aplicació decidia si es podia agafar un tren o un avió. Dimecres passat les autoritats sanitàries feien un pas més i reconeixien que els casos són tants que no es poden rastrejar i ja no s'informarà oficialment del nombre d’asimptomàtics.

Por i desconcert

La rapidesa a desmantellar les mesures anticovid ha provocat el desconcert i la por entre la població, que s'ha llançat a fer compres motivades pel pànic. L'augment de les comandes i la quantitat de repartidors contagiats alenteixen els lliuraments. A les farmàcies, ja siguin físiques o online, hi ha desproveïment d'ibuprofèn i altres antigripals. Els termòmetres i les proves d'antígens també són difícils de trobar. Davant de l'acaparament s'han posat límits a la compra d'aquests productes. També s'han esgotat els medicaments de medicina xinesa contra la febre, igual que algunes fruites com els préssecs en almívar, utilitzats tradicionalment per combatre els constipats.

Davant l'allau de casos per tot el país s'ha anunciat l’obertura de 47.000 clíniques de febre per evitar el col·lapse als hospitals. Divendres es va demanar als centres hospitalaris rurals que es preparessin per atendre l'onada de contagis que es produirà durant les festes de l'Any Nou Xinès, quan famílies de tot el país es reuneixen cadascuna al seu poble d’origen. De moment ja han circulat alguns vídeos de centres sanitaris amb sales d'espera plenes de gom a gom i persones fent cua al carrer. Fins i tot s'han vist imatges de pacients connectats a un gota a gota a l'interior de cotxes aparcats davant d'un centre sanitari, com ara les que arriben des d'un hospital de la província de Hubei. El govern també ha llançat aquesta última setmana una nova campanya de vacunació per als més grans de 60 anys i les persones vulnerables. L'escassa vacunació de la gent gran és el principal risc de mortalitat. Només el 66,4% dels ciutadans de més de 80 anys tenen la pauta completa.

stats