Família reial britànica

El primer vídeo de Kate Middleton després de l'operació no atura les especulacions

Malgrat el que podria ser una evidència del seu bon estat de salut, les xarxes socials bullen sobre la possibilitat de l'ús d'una doble

4 min
El príncep Guillem de Gal·les.

LondresEl diari The Sun ho celebra a la portada d'aquest dimarts. "Encantats de tornar-te a veure, Kate!" A la imatge, una captura d'un vídeo que el tabloide difon a l'edició en línia i amb què vol posar punt final a les moltes #Katenspiracies, les rocambolesques, fantasioses o ridícules teories que es difonen a tota mena de xarxes socials sobre el parador i/o l'estat de la salut de la futura reina consort, de 42 anys. D'acord amb el diari, l'enregistrament va tenir lloc dissabte passat mentre el príncep Guillem i Kate Middleton van anar de compres a la botiga d'una granja situada a un quilòmetre i mig del cottage Adelaide, la casa de camp situada als terrenys del castell de Windsor, on la princesa es recupera de la intervenció quirúrgica del gener. El matrimoni camina amb lleugeresa cap al pàrquing del llogaret mentre carreguen un parell de bosses amb les compres.

"La princesa Kate es veu al vídeo per primera vegada des de la cirurgia amb un aspecte feliç i relaxat en una passejada de compres amb Guillem", subtitula també el diari. The Sun s'afegeix així al cor de veus defensores de la monarquia i la privacitat de la parella, després de la intervenció abdominal que, segons les fonts autoritzades, mantindria Kate lluny dels compromisos oficials fins després de les vacances de Setmana Santa.

Però el que ensenya la desastrosa gestió del postoperatori de Kate, i la manca de transparència en relació amb el seu tractament, és que les teories conspiratives són impossibles d'aturar en una època en què la intel·ligència artificial manipula imatges i fa dir a personatges públics el que no han dit mai. Així, ha faltat temps a les legions d'especuladors per analitzar el vídeo de The Sun i afirmar que tot plegat es tracta d'un muntatge, d'una nova falsificació, on la suposada Kate no és la real, sinó una doble. O també que es tracta d'unes imatges d'una altra època.

Hi ha en curs, doncs, una lluita entre els mitjans tradicionals i els conspiranoics de les xarxes. Tota una paradoxa, perquè la premsa tabloide és la que, tradicionalment, havia alimentat tota mena d'especulacions i informacions sobre la monarquia, sovint sense que importés la realitat ni els fets.

En paral·lel a la publicació de la informació del Sun, tota mena d'experts i comentaristes de la monarquia britànica, amb fonament o sense, han sortit aquest matí a intentar oferir una explicació convincent sobre els últims esdeveniments en què Kate i, per extensió, tota la reialesa s'han vist involucrats; ni més ni menys que l'espifiada de la imatge retocada o el càncer del rei Carles III.

Caroline Aston, del Majesty Magazine, ha assegurat a primera hora del matí, al programa Today, de BBC Radio 4, que si bé totes les teories de la conspiració "fan trontollar la credibilitat del públic i la simpatia [cap a la casa reial], tot el que ha fet el Palau de Kensington és mantenir-se fidel al relat temporal informatiu que ens va donar al gener". Aston es referia al ja comentat període de convalescència, després d'un parell de setmanes a l'hospital, "amb una reaparició gradual" al voltant de Setmana Santa.

Però la mateixa experta també ha assegurat: "Estic segura que entre bastidors hi ha un munt de debats sobre com s'hauria de gestionar aquest tipus d'atenció pública en el futur", per evitar que els buits creats per les absències, fins i tot derivades de malalties, s'omplin amb els rumors que s'han generat des de l'última aparició pública oficial de Kate, el dia de Nadal de l'any passat. "Una de les coses que noto és que abans hi havia una línia clara entre les anomenades celebritats i la reialesa, hi havia una diferència entre les dues coses. Ara això s'ha confós, és borrós. Parlem dels royals com si fossin un tipus de celebritat diferent i com que no fan exactament el que fan les altres celebritats, es crea aquest buit".

Un altre famós cas, de fa un segle

Ara l'atenció se centra en les pròximes dates en què Kate pot tornar a aparèixer. El Diumenge de Pasqua, 31 de març, en la passejada tradicional de la família des de Windsor fins a la capella per assistir a missa; el 17 d'abril, quan els fills tornaran a l'escola després de les vacances i la mare els podria acompanyar, o el 23 d'abril, quan el príncep Lluís, el tercer fill de la parella, fa sis anys. ¿Una imatge de la mare i la criatura tallant el pastís d'aniversari podria resoldre el misteri? Probablement, no. La conspiració sempre té partidaris. I és tan fàcil retocar imatges…

Difícilment, doncs, s'aturaran les especulacions, com no es van poder aturar fa quasi un segle, el 1926, quan durant onze dies va desaparèixer l'escriptora Agatha Christie. Si llavors els mitjans van atiar tota mena d'especulacions, i des d'aleshores s'han alimentat diferents teories sobre què li va passar –depressió?, amnèsia?, venjança?, màrqueting?, intent de suïcidi?, un intent fallit d'assassinat?–, què no es pot generar al segle XXI al voltant de Kate Middleton?

Agatha Christie va mantenir el misteri d'aquells 11 dies al llarg de la seva vida. L'únic cop que va dir alguna cosa va ser el 1928, en una entrevista que va concedir a The Daily Mail on va assegurar: "Havia estat conduint davant d'una pedrera el 3 de desembre del 1926, quan em va venir al cap la idea d'entrar-hi. No obstant això, com que la meva filla estava amb mi, vaig descartar la idea immediatament. I em vaig sentir terriblement miserable. Vaig sentir que no podia continuar més. Vaig sortir de casa aquella nit en un estat de gran tensió nerviosa amb la intenció de fer una cosa desesperada".

Diumenge The Times assegurava, citant amics de la universitat de Kate, que possiblement la princesa parlaria més obertament sobre la seva intervenció. Però no sembla probable que arribi a l'extrem de l'única confessió de la gran dama del crim.

stats