Internacional 03/11/2023

La vida quotidiana, cada cop més difícil per als àrabs residents a Israel

Molts palestins amb ciutadania israeliana han deixat d'anar a treballar per por de ser agredits, i hi ha hagut incidents com un atac ultra a una residència d'estudiants àrabs

3 min
Gent corre cap als refugis quan sona l'alarma antiaèria a Jerusalem.

Quan la violència dels disturbis del 2021 encara no ha desaparegut de la memòria col·lectiva, la nova guerra de Gaza torna a amenaçar l'equilibri social entre les comunitats jueva i àrab d'Israel. Sectors de la comunitat àrab, que representa aproximadament el 20% d'una població de nou milions d'habitants, es veuen implicats, de manera passiva o activa, en esdeveniments violents que poden conduir a aldarulls més generals, similars als de fa dos anys.

La crisi és més visible en els sectors laborals on hi ha una alta presència de treballadors àrabs. Algunes companyies d'autobusos estan tenint problemes amb els conductors que han deixat d'anar a la feina perquè tenen por de ser agredits pels clients. La major part dels conductors d'autobusos àrabs prefereixen quedar-se a casa fins que s'acabi la guerra.

Els conductors diuen que hi ha clients jueus que no els miren bé, que fins i tot de vegades fan comentaris agressius. Tenen por que en qualsevol moment siguin víctimes d'alguna agressió física; per això prefereixen quedar-se a casa fins que tot aquest malson de Gaza hagi passat.

Un altre sector on hi ha un nombre significatiu d'àrabs és la sanitat. Als hospitals israelians no és estrany trobar-se amb metges d'aquesta comunitat, i sobretot estan plens d'infermeres àrabs. Per a alguns àrabs, la clau per sobreviure és justament fer com si no passés res i continuar treballant amb tota normalitat, encara que això no sempre és possible.

En els supermercats també hi ha un gran nombre de treballadors àrabs. En una localitat del centre d'Israel els han obligat a deixar la feina i marxar a casa fins a nova ordre. Hi ha jueus que diuen que quan sonen les sirenes perquè Hamàs està disparant coets i els clients han de buscar refugi, alguns treballadors àrabs somriuen, de manera que els empresaris creuen que és millor que no vinguin a la feina.

Repunt de la tensió

Hi ha un repunt de la tensió entre jueus i àrabs sempre que hi ha problemes a la franja de Gaza o a Cisjordània. Els àrabs d'Israel són els palestins que no van ser expulsats quan va establir-se l'estat d'Israel el 1948. Per alguna raó, els jueus van deixar a una part dels àrabs estar-se a casa seva en unes poques zones concretes. Després de molts anys amb restriccions de moviments, ara són ciutadans normals, encara que continuen tenint algunes altres restriccions.

Els greus aldarulls del 2021 i el 2022 van tenir com a detonant justament un esclat de violència a la franja de Gaza. Van sacsejar les comunitats àrab i jueva d'Israel, amb enfrontaments molt agressius en nombrosos llocs del país i amb una tensió que no s'havia vist mai a Israel des de la creació de l'estat.

Els jueus els anomenen "àrabs israelians" però ells sovint prefereixen dir que són "palestins del 48", en referència al fet que no van ser expulsats aquell any. Sovint tenen una part de la família als territoris ocupats. Una de les restriccions que els àrabs d'Israel tenen és que no se'ls permet casar-se amb palestins de Cisjordània i Gaza. Si ho fan, han de marxar del país perquè Israel no vol donar permís de residència o ciutadania als palestins de Cisjordània i Gaza que es casen amb àrabs israelians.

Expulsió dels estudiants àrabs d'una residència universitària

Un incident recent que il·lustra aquesta situació va tenir lloc dissabte passat a la ciutat de Netanya, al nord de Tel-Aviv, on hi va haver xocs entre joves estudiants jueus i àrabs. Els jueus acusaven els àrabs d'haver llençat ous a noies jueves prop d'una sinagoga. Després que corregués la notícia, que no va ser verificada per la policia, centenars de jueus van congregar-se davant la residència d'estudiants del Netanyah College.

Els congregats cridaven "Mort als àrabs", "Tots els àrabs fora" i altres consignes similars. Van bloquejar l'accés a la residència. Els àrabs que hi havia a l'interior estaven espantats. La policia va col·locar-se davant de la porta, per impedir l'entrada dels jueus. Finalment va desallotjar els estudiants àrabs. Els dormitoris que feien servir els àrabs van ser buidats i s'han destinat als jueus desplaçats del sud del país per la guerra de Gaza.

L'israelià jueu Alon Lee-Green, que presideix un grup que defensa la convivència entre jueus i àrabs, va descriure aquests fets: "Hi ha desenes d'estudiants àrabs que s'estan amagant a l'interior, hi ha centenars d'activistes de l'extrema dreta que intenten entrar a la residència del Netanyah College, que criden «Mort als àrabs» i la policia els protegeix".

stats