Ucraïna acusa les forces russes de "destruir proves" amb crematoris portàtils a Mariúpol

Les autoritats de Lugansk insten els residents a marxar "mentre sigui segur"

3 min
Un home camina prop d'una escola danyada, al costat d'un edifici de policia a Kramatorsk, a la regió de Donbas

BarcelonaDesprés de la retirada de les tropes russes del voltant de Kíiv, l'amenaça es focalitza del tot a l'est i el sud-est d'Ucraïna. L'alt comandament de l'exèrcit ucraïnès ha alertat que els nous moviments de les forces invasores poden acabar en un assalt final per prendre el control total de les províncies de Donetsk i Lugansk. El principal punt calent segueix sent Mariúpol, que es resisteix a caure en mans de les tropes russes, on els combats i els atacs aeris no s'aturen i la situació humanitària es deteriora cada dia més. L'alcalde d'aquesta ciutat del mar d'Azov, Vadim Boitxenko, ha acusat aquest dimecres les tropes russes de fer servir crematoris portàtils per "destruir les proves" dels crims comesos a la ciutat sota setge.

En un missatge al canal de Telegram de l'ajuntament, Boitxenko ha assegurat que les estimacions més prudents de fa una setmana apuntaven a uns 5.000 morts, però que per la mida de la ciutat, l'abast de la destrucció i la durada del bloqueig, la xifra de víctimes pot ser més alta. "Després del genocidi generalitzat comès a Butxa, els principals líders de Rússia han ordenat la destrucció de qualsevol prova dels crims comesos pel seu exèrcit a Mariúpol", ha dit l'alcalde. "El món no ha vist una tragèdia com aquesta des dels camps de concentració nazis. Els russos han convertit la nostra ciutat en un camp d'extermini", ha afegit. El ministeri de Defensa d'Ucraïna també ha fet la mateixa denúncia a través del seu compte de Twitter: "[Els russos] Han destruït els cossos de centenars de ciutadans torturats i assassinats".

L'alcalde de Mariúpol ha argumentat que Rússia vol silenciar al màxim els testimonis d'aquests crims i que per això "no té pressa per donar llum verda" a les missions d'evacuació de civils. Aquest dimecres, unes 500 persones han fugit de la ciutat per mitjans propis, recollits després pel Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), que els ha portat fins a Zaporíjia amb un comboi d'autobusos i vehicles privats. Amb tot, encara hi ha desenes de milers de veïns atrapats en aquesta ciutat, que ja suma cinc setmanes de setge de les tropes russes, que també impedeixen l'entrada d'ajuda humanitària.

Les autoritats ucraïneses calculen que hi ha uns 150.000 civils que segueixen en condicions extremes, sense aigua ni electricitat i amb molta escassetat de menjar. El govern francès ha afirmat aquest dimecres que l'operació per evacuar civils de Mariúpol "està a punt", però falta l'autorització del Kremlin. La idea, proposada pel president Emmanuel Macron en col·laboració amb els governs de Turquia i Grècia, tindria la participació de la Creu Roja i l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Crida a sortir de Lugansk

La captura de Mariúpol podria permetre a Rússia consolidar un pas terrestre entre les dues repúbliques autoproclamades del Donbass (Lugansk i Donetsk) i la península de Crimea, que Rússia va annexionar el 2014. Aquest dimecres, les autoritats de Lugansk han instat els residents a marxar "mentre encara és segur". En un missatge a Telegram, el governador de la regió, Serhí Gaidai, ha demanat als veïns que en surtin ara que encara hi ha autobusos i trens, i ha alertat que l'exèrcit rus està destruint "tot el que es troba al seu pas". També ha explicat que les connexions ferroviàries han estat malmeses aquesta setmana i trigaran algunes hores a reparar-les, en el que ha qualificat d'un altre "senyal d'alerta". A Kramatorsk, al nord de la regió de Donetsk, diverses fotos mostraven multituds de persones amuntegades a l'andana de l'estació central de tren intentant sortir de la ciutat.

Aquest dimecres, el foc de l'artilleria russa ha matat almenys quatre persones i n'ha ferit quatre més en un punt de distribució d'ajuda humanitària a Vuhledar, a la província de Donetsk, segons ha informat el governador de la regió, Pavlo Kirilenko. Més tard, la companyia estatal de ferrocarrils d'Ucraïna ha informat que hi ha hagut diverses víctimes en un atac amb tres míssils contra una estació de tren a l'est del país, tot i que no ha donat detalls sobre el nombre d'afectats ni la ubicació exacta de l'atac.

stats