Estats Units

Trump, investigat per estripar i endur-se documents oficials i confidencials de la Casa Blanca

Els treballadors dels arxius l'havien avisat i intentaven reparar els papers amb cinta adhesiva

3 min
Trump en una imatge d'arxiu

BarcelonaTot en l'expresident Donald Trump és extravagant, i la seva forma de tractar els documents oficials de feina quan era al Despatx Oval no se'n salva. I això, malgrat que podria ser delictiva. En la seva etapa a la Casa Blanca, Trump sembla que tenia el costum d'estripar tots els papers que deixaven d'interessar-li quan els havia llegit, des de clippings de premsa a reculls de tuits o informes d'alguna qüestió que ja no li despertava interès: simplement els trencava i llençava els trossos de paper a terra, han explicat diversos funcionaris de la Casa Blanca, anònimament, a The Washington Post i la CNN.

Tant és així que molt sovint els treballadors de la Casa Blanca recuperaven els papers i els enganxaven amb cinta adhesiva per tal de poder classificar-los de manera adequada i dipositar-los als arxius oficials de la presidència. De fet, tot ha sortit a la llum precisament perquè alguns dels documents de la presidència de Trump que l'Administració dels Registres i Arxius Nacionals ha entregat al comitè del Congrés que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener (després d'una batalla legal que Trump va dur fins al Tribunal Suprem perquè no volia que els entreguessin) estaven enganxats amb cinta adhesiva.

Sembla que membres de l'equip de Trump li van repetir diverses vegades que no es podien estripar documents oficials de la presidència, i li demanaven que els deixés en una pila a sobre de la taula, però el llavors president no en va fer cas. La llei de documents de la presidència dels Estats Units fixa que cal preservar tots els papers oficials del president i guardar-los als Arxius Nacionals un cop acabi la presidència. I aquí ve una altra violació de la legislació per part de Trump: quan va abandonar la Casa Blanca al gener, es va endur almenys 15 caixes de documents a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida.

Després d'una negociació entre els responsables dels Arxius Nacionals i els advocats de Trump, l'expresident va tornar el mes passat les 15 caixes. Entre la documentació que s'havia volgut endur hi havia informació classificada i material sota l'epígraf d'"alt secret", segons ha pogut saber el Washington Post. Ha transcendit, per exemple, que entre els papers que es va emportar hi havia la carta que l'expresident Barack Obama li va deixar al Despatx Oval quan en va marxar i les "cartes d'amor" –segons la definició del mateix Trump– que li va enviar el dictador de Corea del Nord, Kim Jong-un. Aquestes últimes serien, probablement, material classificat.

Aquest dijous, la Cambra de Representants dels Estats Units ha obert una investigació per esbrinar si el comportament de Trump constitueix un delicte respecte de la llei de documents de la presidència, tant per la destrucció de documents com per haver-se'n endut alguns quan va marxar. El Congrés també vol saber si Trump va destruir documentació relacionada amb l'assalt al Capitoli. Segons The New York Times, el comitè que investiga els fets del 6 de gener ha trobat buits sospitosos en hores crítiques d'aquell dia en els registres de trucades telefòniques de la Casa Blanca.

Sembla clar que la gestió de Trump dels documents oficials de la seva presidència, tant en la seva etapa de president com després, implica violacions d'aquesta llei. Però els experts apunten que la norma no preveu cap mecanisme sancionador i que tampoc hi ha precedents que s'hagin pres mai mesures contra un president d'acord amb aquesta norma, de forma que sembla més que probable que això tampoc no acabi passant factura a l'expresident.

stats