Trump enyora Biden: Harris obliga els republicans a canviar d'estratègia

L'eufòria demòcrata desfermada pel tàndem Harris-Walz porta els republicans a recalibrar la campanya

3 min
Kamala Harris i Tim Walz en un acte de campanya a Arizona, aquest divendres

WashingtonLa irrupció de Kamala Harris com a substituta de Joe Biden al tiquet electoral ja va despertar un cert nerviosisme entre els republicans. Tim Walz com a segon de Harris ha acabat de desconcertar-los i els està obligant a recalibrar la campanya. Fins i tot sembla que Donald Trump enyori Joe Biden i que fantasiegi amb el seu retorn. "La boja Kamala, en efecte, està boja!! He sentit que hi ha un gran moviment per tornar a portar Joe el corrupte", escrivia l'expresident dimarts a la seva xarxa social Truth Social.

"Quines són les possibilitats que Joe Biden el corrupte, el pitjor president de la història els EUA, la presidència del qual va ser robada per Kamala, Barack Hussein Obama, la boja Nancy Pelosi [...] irrompi en la Convenció Nacional Demòcrata i torni a intentar recuperar la nominació, començant perquè torni a desafiar-me a un altre debat", preguntava l'expresident en una altra publicació.

Els posts van fer aixecar unes quantes celles dins del partit Republicà, igual que també ho van fer els comentaris de Trump qüestionant la identitat de Harris o quan l'expresident va atacar l'actual governador de Geòrgia, el republicà Brian Kremp. Trump li va retreure a Kremp que no hagués acceptat el relat sobre el furt de les eleccions del 2020.

La resposta de Kremp va ser força il·lustrativa: "El meu objectiu és guanyar aquest novembre i salvar el nostre país de Harris i dels demòcrates, no entrar en insults personals insignificants, atacant companys republicans o furgar en el passat. Tu hauries de fer el mateix, president". En altres paraules, Kremp posava en evidència el que sembla que cada cop està notant més gent, dins i fora del partit: Trump està inquiet i això està derivant en una pèrdua de focus en la campanya.

Dos nous debats televisius

Després de mesos sense fer rodes de premsa, dijous Trump va convocar els mitjans a la seva mansió de Mar-a-Lago des d'on va intentar donar un cop d'efecte. L'expresident va assegurar que debatria contra Harris i la desafiava amb dos nous debats: un el 4 de setembre a la cadena Fox, territori amic, i un altre el 25 de setembre. En els últims dies sembla que Trump ha reculat amb la idea de debatre contra Harris el 10 de setembre, però divendres va assegurar que no seria així i va intentar posar el focus sobre ella: "No sé si ella acceptarà".

A part d'atacar-la amb els mateixos arguments que els últims dies i tornar a acusar els demòcrates d'haver fet fora Biden de manera injusta de la papereta, va intentar atacar-la assegurant que no és bona fent entrevistes a la premsa. També va agitar la por d'una possible recessió als EUA després de l'ensurt de la borsa dilluns passat per fer contracampanya. A la pregunta sobre què pensava de l'eufòria dels demòcrates, Trump va respondre: "Tenim l'entusiasme, el meu partit i jo". L'afirmació contrastava amb el seu to, més baix que de costum. L'expresident semblava cansat.

La reacció de Trump dels últims dies confirma el que ja se sospitava: gran part de la seva campanya s'havia basat en atacar Biden, i ho feia a partir d'atacs personals. Ara, amb Harris i Walz es troba amb un doble problema: ni un ni altre són figures gaire conegudes més enllà de la seva faceta com a polítics, i per tant els atacs personals no són tan efectius. Els republicans han de repensar com orienten els atacs, sobretot tenint en compte que Walz presenta un perfil que està força blindat: exsergent, conegut al Congrés per ser el millor tirador i de classe treballadora.

Una bombolla d'eufòria

Un dels recursos que està utilitzant Vance per atacar als demòcrates és el fet que Harris encara no ha concedit cap entrevista des que va ser nominada.

Al míting de dimecres a Detroit, Michigan, un grup de manifestants contra la guerra de Gaza van irrompre al crit de "Kamala, Kamala, no t'amaguis, no votarem per un genocidi". La reacció de Harris va ser confrontar-los amb una aparent indignació: "Si voleu que guanyi Trump, llavors digueu-ho directament. Si no, soc jo qui està parlant". Aquesta resposta en ple míting pot ser que fos suficient per al moment, però difícilment podrà desviar les crítiques per la seva posició sobre la guerra de Gaza jugant la carta de Trump.

La sensació de remuntada ha tornat a deixar en segon pla temes espinosos com la guerra de Gaza i està per veure com Harris serà capaç de respondre les preguntes incòmodes dels periodistes sobre aquest tema. Que Harris se sotmeti a l'escrutini públic no només serà una prova de foc per veure si es pot continuar alimentant l'eufòria i si continua tenint l'adhesió entre les bases, sinó que també és un moment que els republicans esperen amb avidesa per trobar noves arestes des d'on atacar la candidatura.

stats