Troben mort el militar neonazi i antivacunes pròfug a Bèlgica

Un ampli desplegament el buscava després d'haver amenaçat un conegut viròleg belga

ARA
2 min
Una manifestació en suport al soldat pròfug, el passat 29 de maig.

BarcelonaLa Fiscalia Federal de Bèlgica ha informat aquest diumenge de la troballa d'un cadàver en una zona boscosa al nord del país que, segons els "primers elements de la investigació", seria el de Jürgen Connings, el militar ultradretà i negacionista armat que havia amenaçat un conegut viròleg del país i havia fugit. Portava un mes desaparegut, tot i que hi havia en marxa un operatiu especial de les forces de seguretat belgues per trobar-lo. En un comunicat, la Fiscalia ha assenyalat que el cos s'ha trobat als boscos que hi ha al voltant del poble de Dilsen-Stokkem, just a tocar de la frontera belga amb els Països Baixos. Segons les primeres investigacions, es considera que la causa de la mort seria el suïcidi per arma de foc.

A l'espera que les autoritats difonguin més detalls sobre el cas, el mitjà regional flamenc Het Belang van Limburg explica que va ser l'alcalde d'un municipi veí, Johan Tollenaere, l'autor de la troballa. Mentre anava amb bicicleta per la zona, va notar una olor forta i va alertar la policia de les seves coordenades.

A Jürgen Conings, de 46 anys, se’l considerava un perill terrorista perquè va amenaçar de mort el viròleg més famós de Bèlgica, Marc van Ranst. També havia promès atacar el govern i les mesquites. Franctirador amb experiència en guerres com la dels Balcans o l’Iraq, el 17 de maig va deixar una nota de comiat a la seva parella en què assegurava que no volia continuar vivint en una societat en la qual “polítics i viròlegs ens ho han pres tot”. Llavors un familiar va avisar la policia, que es va adonar que Conings s’havia emportat arsenal de la base militar on treballava: pistoles, una armilla antibales i un llançacoets, entre altres armes. Durant l’operació de recerca –en què van arribar a participar 300 militars, 100 policies, gossos i policia judicial i científica– s’havien trobat algunes d’aquestes armes i el cas va posar en relleu la facilitat amb què militars d’extrema dreta hi tenen accés.

El cas també ha evidenciat la presència de l’extrema dreta a Bèlgica, sobretot a Flandes, on el partit Vlaams Belang, xenòfob i racista, aconsegueix un de cada quatre vots. Durant tota aquesta recerca s’han escorcollat cases d’altres simpatitzants nazis i fins i tot un ha sigut detingut per les mateixes amenaces contra el viròleg, que ha estat sota vigilància policial. Fins a una trentena de militars pròxims a l’extrema dreta arreu de Bèlgica estan sota vigilància d’una unitat policial especialitzada.

stats