França
Internacional 23/12/2022

Aldarulls a París després de l'assassinat a trets de tres kurds

El presumpte autor del tiroteig, un home de 69 anys condemnat per violència racista, ha estat detingut

2 min
Aldarulls a París després de l'assassinat dels kurds aquest matí.

BarcelonaAlmenys tres persones han mort a trets i cinc més han quedat ferides (dues en estat greu) en un atac aquest matí contra un centre cultural kurd de la capital francesa. Segons informa Le Monde, les tres víctimes són activistes kurds, i el sospitós, identificat com a William M, havia estat empresonat per haver atacat amb una espasa un camp de migrants el desembre de l'any passat i havia estat posat en llibertat fa només 11 dies. L'autor del tiroteig, que també ha resultat ferit, ha estat detingut. Precisament, el 9 de gener es commemorarà el desè aniversari de l'assassinat de tres dirigents kurdes a París a mans d'un agent turc.

Al vespre,el Consell Democràtic Kurd de França (CDKF), que té la seu al centre cultural atacat, ha denunciat que "un altre cop, en ple cor de París, la comunitat kurda ha estat colpejada per un atemptat terrorista". I ha apuntat directament a Ankara: "La situació a Turquia i la seva evolució pel que fa al poble kurd ens porta a pensar que es tracta d'assassinats polítics". L'entitat s'ha mostrat "indignada" pel fet que la fiscalia antiterrorista de París no s'hagi fet càrrec de la investigació i ha desacreditat la versió oficial: "Ens volen fer creure que es tracta només d'un militant de l'extrema dreta". Els kurds de la diàspora a França reclamen a París que "aturi la seva col·laboració amb els serveis secrets turcs" i que s'acabi la "complaença" en la política francesa davant Turquia.

Quan el ministre de l'Interior francès, Gerald Darmanin, s'ha traslladat al lloc dels fets per expressar les seves condolences, diversos membres de la comunitat kurda han protagonitzat una protesta per denunciar l'estat turc i la inacció de la policia francesa, que ha carregat contra els manifestants i ha llançat gasos lacrimògens. Els aldarulls han continuat quan s'ha fet fosc, amb mobiliari urbà llançat contra els agents. Hi ha diversos ferits.

Segons l'alcaldessa del districte 10, l'atacant, de 69 anys, ha disparat davant del centre cultural i després ha atacat un restaurant kurd i una barberia, on el personal de l'establiment ha aconseguit neutralitzar-lo. Mitjans kurds afirmen que entre les víctimes hi ha el cantant kurd Mir Perwer. Segons fonts kurdes, es tracta d'un jove que havia fugit de Turquia. El centre cultural atacat porta el nom del cantant kurd Ahmet Kaya, que també va morir a l'exili a París. La víctima s'havia compromès a treballar per la música kurda des de França.

Un testimoni presencial, Mehmet Dilek, ha explicat a l'agència Reuters que ha sentit trets i crits a la barberia, on el personal ha neutralitzat l'atacant: "Potser algú que no ha vist perillar mai la seva vida es quedaria paralitzat, però nosaltres hem crescut sota l'amenaça de les armes i les bombes, així és la vida dels kurds".

L'alcaldessa de París, la socialdemòcrata Anne Hidalgo, ha dit que "la comunitat kurda, i a través seu tots els parisencs, ha estat atacada per aquests assassinats comesos per un militant d'extrema dreta. Allà on siguin, els kurds han de poder viure en pau i seguretat. Més que mai, París és al seu costat en aquestes hores fosques".

El president francès, Emmanuel Macron, també ha expressat les seves condolences.

stats