UE
Internacional 12/01/2023

El TJUE veu il·legal la llei polonesa que permet negar la contractació d'algú per la seva orientació sexual

La justícia europea dictamina sobre el cas d'un home que es va quedar sense feina després de penjar un vídeo en què se'l veia amb el seu marit

2 min
Imatge de la sala on es llegirà el veredicte del TJUE.

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que la llei polonesa que permet negar la contractació d'un treballador per la seva orientació sexual és il·legal i contrària al dret comunitari. Així, el tribunal de Luxemburg s'ha pronunciat en el mateix sentit que l'advocada general Tamara Capeta, que el setembre passat ja va instar la justícia de Varsòvia a no aplicar en un cas concret la legislació del seu país.

Aquest cas es remunta al desembre del 2017, quan un treballador que feia d'editor en una cadena de televisió pública de Polònia va publicar un vídeo nadalenc a YouTube en què sortia amb el seu marit. La intenció del videoclip era, precisament, contribuir a la normalització de l'homosexualitat, però al cap de poc publicar-lo, l'empresa el va informar que posaven punt final al seu contracte i que ja no li oferirien cap més feina després d'estar set anys treballant-hi.

La víctima, al considerar que la cadena de televisió havia pres aquesta decisió per motius homòfobs, va presentar una demanda d'indemnització al tribunal del districte de la ciutat de Varsòvia, que va preguntar a la UE si la llei polonesa que sí que ho permet es contradiu amb el marc legislatiu de la Unió Europea. I, aquest dijous, el TJUE ha considerat que la llibertat de l'empresa d'escollir la persona que vulgui per contractar-la està restringida per la preservació dels valors d'una societat democràtica com és "la igualtat de tracte a la feina".

En tot cas, el tribunal de Luxemburg no té l'última paraula sobre aquest cas concret, sinó que ara és la justícia de Varsòvia qui ha de resoldre el litigi tenint en compte la decisió i els arguments que ha fet públic aquest dijous el TJUE i no la legislació vigent polonesa.

Fons congelats per no respectar el TJUE

Polònia és un dels estats membres que té més litigis oberts i ha rebut més sentències en contra del TJUE. De fet, l'any passat la Comissió Europea va decidir per primera vegada a la història congelar part dels fons europeus que pertoquen a Polònia per no respectar les sentències de Luxemburg. També va rebre una sanció rècord de 69 milions d'euros per haver incomplert una sentència que l'obligava a fer marxa enrere en una reforma judicial que menyscabava la independència dels jutges del país.

stats