Itàlia
Internacional 15/11/2022

Saviano reivindica el seu dret a "criticar el poder" en el judici per haver dit "malparida" a Meloni

"La meva eina és la paraula i per la paraula soc aquí", diu l'autor de 'Gomorra', que s'enfronta a tres anys de presó per difamació

3 min
L'escriptor Roberto Saviano atèn els periodistes a la porta del jutjat on enfrontava la denúncia de Gioigia Meloni.

RomaL'escriptor italià Roberto Saviano s'ha enfrontat aquest dimarts a la primera audiència del judici per difamació contra la primera ministra, Giorgia Meloni, a qui l'intel·lectual va titllar de “malparida” (bastarda en italià) per criticar la seva postura contra la immigració. En cas de ser declarat culpable, Saviano podria fer front a una pena de fins a tres anys de presó.

“Soc aquí, avui, processat per haver criticat de manera radical dos polítics, Giorgia Meloni i Matteo Salvini, que he considerat majoritàriament responsables d'una constant i duradora propaganda política contra els éssers humans més desesperats, febles i incapaços de defensar-se: els refugiats”, ha declarat el periodista a la porta del Tribunal de Roma. "Soc un escriptor: la meva eina és la paraula. Amb la paraula busco persuadir, convèncer, activar. Per la paraula soc aquí", ha afegit.

La líder de Germans d'Itàlia, llavors a l'oposició, es va querellar contra Saviano el 2020 arran d'unes declaracions pronunciades en un programa de la televisió italiana, en què l'autor de l'exitosa novel·la Gomorra va carregar contra Giorgia Meloni i el líder de la Lliga, Matteo Salvini, pels seus atacs contra les ONG de rescat que operen a la Mediterrània i el suposat ús electoralista que la dreta fa del fenomen migratori a Itàlia. “Tota la merda sobre els taxis marítims, els creuers... Tot el que puc dir és: malparits, com ho heu pogut fer? Meloni, Salvini: malparits”, va dir l'escriptor en aquella ocasió, en referència a la teoria de la Lliga i els Germans d'Itàlia que els vaixells de les organitzacions humanitàries incentiven les arribades d'immigrants irregulars. Saviano va emetre aquestes crítiques just després de veure les imatges d'un rescat marítim de l'ONG Open Arms en què va morir un nadó de sis mesos.

L'escriptor, de 43 anys, que viu sota protecció oficial des de fa més d'una dècada pels seus llibres i articles contra la màfia, ha assegurat que continuarà defensant “la legitimitat de la crítica al poder” i ha rebutjat demanar disculpes a l'actual primera ministra. “Per què m'hauria de disculpar? Per complir el meu deure de criticar el poder, com han de fer tots els intel·lectuals?”, s'ha preguntat.

Els interrogatoris arrencaran l'any vinent

La primera audiència d'aquest procés ha tingut caràcter tècnic i, després d'una breu vista inicial en què Salvini ha demanat ser admès com a demandant, el judici s'ha posposat fins al 12 de desembre que ve, encara que els interrogatoris no arrencaran oficialment fins a principis del 2023.

L'advocat de Meloni, Luca Libra, ha dit en sortir del tribunal que la primera ministra podria considerar la possibilitat de retirar la demanda, tal com una associació d'escriptors l'ha instat a fer. Tot i això, Saviano s'haurà d'enfrontar en els pròxims mesos a dos processos judicials més per difamació contra el ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, i contra Matteo Salvini, que és vicepresident i ministre d'Infraestructures a l'actual govern de coalició, juntament amb Germans d'Itàlia i amb el partit de Silvio Berlusconi, Força Itàlia.

Sangiuliano reclama a Saviano una indemnització de 250.000 euros per haver dit que en la seva carrera com a periodista, en què va arribar a ser director dels informatius del segon canal de la televisió pública, la RAI, havia aconseguit ascendir per la proximitat amb els partits de dreta. Mentrestant, el líder de la Lliga també podria reclamar una indemnització per difamació a l'escriptor, que nombroses vegades s'ha referit a Salvini com el “ministre de la mala vita”, un terme que a Itàlia fa referència a la màfia. La primera audiència està fixada per a l'1 de febrer de l'any que ve.

stats