Perú
Internacional 20/01/2023

S'agreuja el caos al Perú mentre augmenten les víctimes de la repressió

L'última jornada de protesta acaba amb sis morts, que eleven el total a 59, i un edifici històric incendiat al centre de Lima

Laia Berenguer Lumbierres
3 min
Enfrontament entre la policia i els manifestants durant les mobilitzacions a Arequipa, Perú

BarcelonaSis persones han perdut la vida durant l'última onada de protestes antigovernamentals d'aquest dijous al Perú, cosa que ha elevat el nombre de víctimes mortals a 59 des que a primers de desembre fos destituït, sota acusacions de promoure un cop d'estat, el president Pedro Castillo. La d'ahir havia estat batejada com la "jornada de la presa de Lima" per part dels organitzadors. No va ser tan multitudinària com alguns esperaven, però la gravetat dels incidents mostra que la tensió continua creixent i que, de moment, no té aturador.

Pràcticament des del 7 de desembre passat, els ciutadans del país surten als carrers de les principals ciutats, Arequipa i Puno, al sud, per exigir la convocatòria urgent d'unes eleccions generals i la renúncia de la nova presidenta, Dina Boluarte. L'executiu peruà travessa la crisi més greu des de l'època del president Alberto Fujimori, que va estar al capdavant del país al llarg d'una dècada.

La protesta a Lima ha esquitxat diferents punts de la capital, on haurien assistit a la mobilització unes 3.500 persones, segons dades policials. Els últims dies, desenes de caravanes i autobusos havien arribat a la ciutat amb manifestants procedents d'arreu del país per participar en l'esmentada "presa de Lima".

La policia va llançar gasos lacrimògens i va formar cordons per impedir l'avenç dels manifestants. Arran dels incidents, ha cremat un edifici de prop de la històrica plaça de Sant Martin, punt emblemàtic de la capital i on s'havia concentrat un dels grups més nombrosos de manifestants. Les xarxes socials han atribuït l'incendi a una granada de gas lacrimogen llençada per un agent de policia. El ministre de l'Interior del Perú, Vicente Romero, ho ha desmentit. Per la seva banda, el primer ministre, Alberto Otártola, ha qualificat els fets d'aquest dijous de "sabotatge de l'estat de dret, en lloc d'una protesta".

L'incendi de l'edifici històric al centre de Lima (Perú), enmig de les protestes.
L'incendi de l'edifici històric al centre de Lima (Perú), enmig de les protestes.

A més dels incidents a Lima, també n'hi ha hagut a Juliaca i Arequipa, al sud. A l'aeroport d'Arequipa, les forces policial han ruixat amb gasos lacrimògens els manifestants, que intentaven envair la infraestructura. L'activitat aèria s'ha suspès a Arequipa i Cusco, la porta d'entrada al Machu Picchu.

Durant la nova jornada de protesta hi ha hagut 127 afectacions al trànsit rodat en 26 diferents vies del Perú. Al municipi de Desaguadero –situat a la frontera amb Bolívia, a més de 3.800 metres d'altura– quatre ciutadans procedents d'Haití han perdut la vida a causa d'"afeccions pulmonars" provocades per l'altitud, segons ha explicat el primer ministre peruà, Alberto Otártola. D'acord amb la seva versió, les quatre víctimes no van poder ser ateses a causa dels bloquejos a les carreteres per les manifestacions.

Manifestants socorrent un home ferit durant la protesta multitudinària a Lima, Perú.
Un manifestant davant la policia antidisturbis durant la protesta massiva a Lima, Perú.

L'arribada de la protesta al centre de Lima posa de manifest la manca de solucions polítiques del govern de la presidenta Boluarte davant un sector de la societat que considera que el president legítim està injustament empresonat. Potser no són pro per forçar-ne l'alliberament, ni tan sols per accelerar l'avançament de les eleccions, pendent encara de la ratificació del parlament, però sí per posar l'estat contra les cordes. El país continua profundament dividit i la "presa de Lima", els nous morts i ferits només han fet que afegir més ràbia i destrosses a un paisatge ja molt castigat socialment i econòmicament.

stats