Internacional 11/05/2017

Activistes LGTB, detinguts a Moscou per haver protestat contra la persecució dels homosexuals a Txetxènia

La policia russa els ha arrestat sota l'al·legació que havien convocat una manifestació "no autoritzada"

Ara
2 min
Els activistes portaven prop de 2.000 firmes a la fiscalia.

BarcelonaLa policia russa ha detingut aquest dijous cinc activistes LGTB mentre intentaven enviar una petició amb 2.000 firmes perquè la fiscalia russa investigui el govern regional de Txetxènia que, segons va publicar un diari rus, té diversos camps de concentració on tanca i tortura il·legalment homosexuals per la seva condició.

Els cinc joves, residents a Moscou, han estat detinguts perquè, segons les forces de seguretat, havien organitzat una concentració "no autoritzada". Un d'ells és un jove italià que havia ajudat els altres activistes russos a recollir firmes per tot el món.

A l'abril el diari 'Nóvaia Gazeta' va treure una exclusiva on documentava l'existència de camps de concentració, on més de 100 ciutadans txetxens hi vivien presos pel fet de ser homosexuals. En aquests camps, segons el periòdic, s'hi practiquen tortures i pallisses a diari. Més tard, 'The Guardian' també va documentar el cas.

Els cinc detinguts, dins la camioneta de la policia.

El govern de la República Autònoma de Txetxènia, però, nega les acusacions, i diu que això és impossible perquè "a Txetxènia no hi ha gais".

"Si n'hi hagués, les famílies ja sabrien què han de fer amb ells", va dir el president del parlament d'aquesta regió russa, dirigida per Ramzan Kadírov, un exmilitar i senyor de la guerra, que admet haver matat gent "amb les seves pròpies mans".

El president de Txetxènia (amb un llaç a la jaqueta), aquest dimarts.

El director de la campanya internacional per a la recollida de firmes, Bert Wander, ha dit aquest dijous després de la detenció que això "és un intent de Rússia d'intimidar aquells que lluiten pels drets dels homosexuals, i que només aconseguirà més atenció perquè es destapi el que passa a Txetxènia".

Petició internacional

La setmana passada, en una trobada amb el president rus, Vladímir Putin, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va demanar al seu homòleg que investigui què està passant en aquella regió.

Putin i Kadírov, en una reunió al Kremlin.

Amb tot, quan van sortir els informes de 'Nóvaia Gazeta', el Kremlin es va limitar a dir que no tenia prou informació ni indicis per iniciar una investigació, i el cas va quedar parat.

El que és cert, però, és que Putin necessita mantenir una bona relació amb el líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov, que, amb un estat policial, controla la insurgència en aquesta regió, que, des de la caiguda de l'URSS, s'ha revelat dues vegades contra Moscou.

stats