L'atac rus a Ucraïna

Rússia participa a la reunió del G-20 a Bali

El ministre d'Exteriors rus s’ha trobat per primer cop cara a cara amb els principals crítics de la invasió d’Ucraïna

ARA
2 min
El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i el seu homòleg xinès, Wang Yi.

BarcelonaLa guerra d’Ucraïna i la inflació global són els principals temes a l’agenda de la reunió dels ministres d’Exteriors del G-20 que ha començat aquest dijous a Bali. Amb una presència incòmoda: el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, que s’ha trobat per primer cop cara a cara –tot i que a porta tancada– amb els principals crítics de la invasió d’Ucraïna, en la cimera de les vint economies industrialitzades i emergents. 

I és que el grup dels 20 inclou tant els crítics que han imposat sancions contra Rússia i acusen el Kremlin de cometre crims de guerra a Ucraïna, com els països que han tingut una posició més tèbia davant la guerra, com la Xina, Indonèsia, l’Índia i Sud-àfrica. Després de veure’s amb el seu homòleg xinès, Wang Yi, Lavorv ha destacat la importància dels llaços entre Moscou i Pequín i ha carregat contra Occident, a qui acusa “d’intentar mantenir la seva posició privilegiada i de domini sobre les relacions internacionals”. El xinès ha asseverat que “malgrat les dificultats” els dos països “continuaran junts i compartint el mateix enfocament estratègic”. 

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, també s’ha reunit amb el canceller xinès, a qui ha demanat que tingui un paper “més constructiu” i aturi la “desinformació” al voltant de l’atac rus a Ucraïna. 

No hi ha boicot occidental

Ni la ministra alemanya, Analenna Baerbock, ni el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, han volgut veure’s per separat amb Lavrov, que s’ha vist només amb el representant de Pequín. I, sobrevolant les tensions, l’amfitrió, l’indonesi Retno Marsudi, ha aclarit: “Estem intentant crear una situació confortable per a tothom”, després que els membres del G-7 rebutgessin participar a la cerimònia inaugural. Però el que la reunió ha constatat és que les amenaces occidentals de boicotejar la presència russa en tots els fòrums internacionals han acabat quedant en no-res. 

La seguretat energètica i alimentària són les principals preocupacions de la trobada, amb les crítiques d’Europa i els Estats Units pel bloqueig naval rus a l’exportació de cereals d’Ucraïna. En presència del secretari general de l’ONU, António Guterres, la cimera ha d’abordar com pal·liar la crisi alimentària i energètica, que amenaça amb accelerar “una fam sense precedents”. 

El president indonesi, Joko Widodo, es va reunir la setmana passada amb el rus Vladímir Putin i l’ucraïnès Volodímir Zelenski per mirar d’aproximar posicions. I és que la trobada de ministres d’Exteriors precedeix la de caps de govern, prevista entre l’11 i el 13 de novembre a l’illa. Putin ja ha confirmat que participarà a la reunió, a la qual s’ha convidat Zelenski de manera extraordinària. Kíiv, però, ha condicionat la seva participació a la situació militar al país i a la presència russa a la trobada.

stats