Internacional 04/08/2022

Rússia condemna a 9 anys de presó la jugadora de bàsquet dels EUA Brittney Griner

Se l'acusa de possessió de drogues i Joe Biden en demana l'alliberament immediat

ARA
2 min
La jugadora de la WNBA, Brittney Griner, detinguda a Moscou

BarcelonaUn tribunal rus ha condemnat aquest dijous a nou anys de presó la jugadora nord-americana de bàsquet Brittney Griner, detinguda el passat mes de febrer a Rússia per possessió de drogues. Griner, de 31 anys i guanyadora de dos ors olímpics, va ser declarada culpable al juliol per portar al seu equipatge cartutxos amb oli de cànnabis. La sentència, que se suma a una multa d'un milió de rubles (uns 16.000 euros), posa fi a un judici que s'havia convertit en un enfrontament diplomàtic entre Rússia i els Estats Units enmig de la guerra d'Ucraïna.

La jugadora de l'UMMC Ekaterinburg, de la primera divisió russa i propietat dels Phoenix Mercury des del 2013, havia estat oferta per Rússia en un intercanvi de presoners amb els Estats Units, des d'on asseguren que va ser detinguda indegudament a l’aeroport internacional de Xeremétievo (Moscou). El president nord-americà, Joe Biden, ha qualificat d'inacceptable la sentència un cop s'ha fet pública, i ha assegurat que la Casa Blanca farà tot el possible per "tornar-la a casa". "La sentència és un recordatori més del que el món ja sabia: Rússia està detenint injustament Brittney. Demano a Rússia que l'alliberi immediatament", ha dit Biden. Per la seva banda, els advocats han reiterat que recorreran la sentència.

Griner, a qui el fiscal va demanar nou anys i sis mesos de presó, és a Rússia des que va començar la guerra i l'única esperança de la jugadora per sortir del país és ara un acord diplomàtic que faciliti la seva repatriació i alliberament. El secretari d'estat dels Estats Units, Antony Blinken, ja va dir la setmana passada que buscaria abordar amb el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, un intercanvi de presos entre la jugadora i el traficant d'armes rus Viktor Bout.

Tot i que encara no s'ha arribat a cap acord, en el tracte hi entraria també l'exmarine Paul Whelan, un altre presoner estatunidenc (el primer condemnat per espionatge a Rússia des de la caiguda de l'URSS), que va ser condemnat a 16 anys de presó l'any 2020. "La meva administració continuarà treballant incansablement i buscant totes les vies possibles perquè Brittney Griner i Paul Whelan tornin a casa sans i estalvis al més aviat possible", ha assegurat Biden.

En el seu al·legat davant el tribunal, l'exjugadora de la WNBA ha afirmat que, tot i declarar-se culpable, no tenia cap intenció de violar la llei. "Vull que el tribunal entengui que va ser un error sense mala intenció que vaig cometre mentre estava estressada intentant recuperar-me després del covid i intentant tornar al meu equip", ha dit Griner.

stats