Àsia

Índia o Bharat? Polèmica sobre un possible canvi de nom del país

Unes invitacions al G-20 desfermen especulacions sobre la intenció de Modi d'impulsar la reforma

3 min
El centre Bharat Mandapam on es celebrarà la cimera del G20, a Nova Dheli, aquest cap de setmana.

BarcelonaEls líders polítics convidats al sopar inaugural del G-20 el dissabte vinent a l'Índia han rebut una invitació molt poc usual. L'envia la presidenta de Bharat, Draupadi Murmu, en lloc de la presidenta de l'Índia, que és el seu càrrec oficial. Tot i que Bharat és un nom alternatiu a l'Índia reconegut en la Constitució del país, no s'acostuma a utilitzar oficialment a tan alt nivell i el seu ús per primer cop en una invitació formal de la presidència ha desfermat molta controvèrsia.

Molts ho interpreten com un senyal de les intencions del govern populista i ultranacionalista de Narendra Modi de canviar el nom del país de manera oficial. El fet que s'hagi convocat una sessió especial del Parlament indi del 18 al 22 de setembre, que encara no té una agenda oficial definida, ha desfermat tota mena d'especulacions que apunten que l'objectiu de la sessió seria aprovar el canvi de nom de l'Índia per Bharat. Però això no està confirmat oficialment.

Tot plegat s'emmarca en la deriva ultranacionalista que ha emprès el país sota el mandat de Modi i el seu partit, el Partit del Poble de l'Índia, que ja ha canviat diversos noms de carrers i monuments vinculats al passat colonial i també al passat mogol (l'imperi musulmà que va governar el nord de l'Índia entre els segles XVI i XVIII) del país. Aquesta deriva inclou també lleis discriminatòries de la població musulmana i fins i tot canvis en les guies turístiques i en els llibres d'història escolars per esborrar el llegat que no sigui hindú. Fins i tot el Taj Mahal, màxim exponent de l'arquitectura de l'època mogol, es va eliminar de la guia oficial de turisme del país.

Alguns membres del partit de Modi, de fet, s'han mostrat partidaris en les últimes setmanes de canviar el nom del país per Bharat argumentant que el d'Índia va ser una elecció dels colonitzadors britànics i que, per tant, té reminiscències esclavistes.

La Constitució de l'Índia reconeix diversos noms per al país en diverses llengües de l'Índia. I Bharat n'és un, ja que és el nom que es donava en sànscrit a diverses tribus originàries del país. Segons la seva carta magna, l'Índia també s'anomena Bharat, Bharata o Hindustan, noms que són utilitzats indistintament pel públic i oficialment. Però els alts càrrecs del país, com la presidenta, el primer ministre o el cap de justícia sempre han fet servir el terme oficial d'Índia.

Contra la coalició opositora que es diu Índia

"El nostre país es diu Bharat i no n'hi hauria cap dubte", va dir Rajeev Chandrasekhar, un viceministre federal. Però diversos líders de l'oposició s'han mostrat contraris al canvi. "Tots diem Bharat, què hi ha de nou en això? Però el nom Índia és conegut pel món... Què ha passat de sobte perquè el govern hagués de canviar el nom del país?", deia Mamata Banerjee, líder d'un partit opositor. Alguns d'ells apuntaven la proposta com un intent del govern de Modi d'eclipsar l'aliança política que fa dos mesos van presentar tots els partits de l'oposició en contra seva, i que també s'anomena "INDIA" per les inicials en anglès de l'Aliança Nacional per al Desenvolupament Inclusiva de l'Índia (Indian National Developmental Inclusive Alliance).

"Espero que el govern no sigui tan ximple per prescindir completament de l'Índia, que ha acumulat un valor de marca incalculable al llarg dels segles", apuntava també Shashi Tharoor, del partit opositor Congrés.

stats