Internacional 21/03/2013

El referèndum d'independència d'Escòcia serà el dijous 18 de setembre del 2014

L'anunci l'ha fet aquest dijous el primer ministre escocès, Alex Salmond, al Parlament d'Edimburg

Ara
2 min

BarcelonaEl referèndum d'independència d'Escòcia se celebrarà el dijous 18 de setembre del 2014, segons ha anunciat aquest dijous el primer ministre escocès, Alex Salmond, en un discurs al Parlament d'Edimburg.

Els escocesos aniran a les urnes aquell dia a respondre la pregunta "Escòcia hauria de ser un país independent?", tal com va fixar la Comissió Electoral britànica que valida el procés.

Alex Salmond ha assegurat que la consulta es farà amb transparència total i amb el reconeixement internacional, i que una victòria del 'sí' garantirà que els escocesos no estan sotmesos "a les retallades de Londres" i deixaran de ser vistos "com uns euroescèptics".

"L'autonomia ens ha millorat la vida, als escocesos", ha assegurat Salmond que ha afirmat que ara cal que Escòcia prengui el control també de la seva economia, de la política exterior i de Defensa per fer passos endavant també en aquestes matèries.

Una jornada "molt especial"

La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha assegurat aquest matí, en un missatge penjat a internet, que es tracta d'una jornada "molt especial", i que la independència "no és fi per ella mateixa" sinó que és "el camí per construir una Escòcia millor".

"La independència és assegurar-nos que el futur d'Escòcia, el nostre destí, les grans decisions que donen forma al nostre país, siguin preses aquí, a Escòcia", ha afirmat Sturgeon abans de saber la data de la consulta.

El camí fins al referèndum

Un cop anunciada la data i la pregunta, el govern escocès farà públic aquesta tardor un informe complet sobre els motius que el porten a demanar la sortida del Regne Unit.

Serà aleshores quan el debat quedarà obert oficialment entre les plataformes que defensen el 'sí' ('Yes Scotland', formada bàsicament pel Partit Nacional Escocès) i el 'no' (Better Together que integra laboristes, conservadors i liberals) de cara al referèndum.

Si de la consulta en surt un 'sí', Escòcia es donarà un any i mig per negociar els termes de la seva independència amb Londres i no serà fins al març del 2016 que no es proclamarà com a estat sobirà.

Puja el 'sí' a les enquestes, però encara perd

L'última enquesta sobre el resultat del referèndum continua donant la victòria al 'no' per un marge amplíssim, però tot i així, els partidaris de la independència han guanyat punts.

L'estudi, elaborat per l'empresa Ipsos MORI el mes de febrer, diu que un 55% d'escocesos votaria no a la independència (baixa un 3%) mentre que un 34% seria partidària de sortir del Regne Unit (puja un 4%).

stats