Internacional 12/01/2023

Punxa la convocatòria ultra al Brasil

La justícia prohibeix les protestes i gairebé ningú acudeix a la crida bolsonarista

ARA
2 min
Desplegament policial davant les institucions a Brasília, aquesta nit.

BarcelonaLes manifestacions convocades per l'extrema dreta la matinada passada (hora catalana) al Brasil han acabat en un fracàs estrepitós. Després de l'assalt a les institucions del cap de setmana, que va acabar amb 1.500 detinguts, els jutges havien advertit que adoptarien mesures contra els qui continuessin promovent un cop d'estat. A l'hora de la convocatòria, l'avinguda Paulista de Sao Paulo o la platja de Copacabana de Rio de Janeiro estaven desertes, i a l'Esplanada dels Ministeris de Brasília només hi han aparegut dos homes que s'han assegut a terra davant una filera de blindats policials.

La crida a una "megamanifestació" per "reprendre el poder" havia circulat des de dimarts al vespre a través de les bombolles bolsonaristes a les xarxes socials. Per això el jutge del Tribunal Suprem Alexandre de Moraes, que instrueix la causa per l'assalt al palau presidencial, el mateix tribunal i el Parlament, va ordenar a les autoritats que impedissin qualsevol manifestació a la via pública. Telegram va obeir també la seva ordre de bloquejar els canals i usuaris que promoguessin aquests actes. Altres grups que no van ser bloquejats van advertir que la convocatòria era un "parany" per detenir els extremistes.

L'assalt del 8 de gener a les seus del poder executiu, legislatiu i judicial, just una setmana després que el president Luiz Inácio Lula da Silva assumís el poder després d'haver guanyat les eleccions a l'octubre, va tenir en alerta el país durant cinc hores i es va acabar amb nombrosos danys materials i uns 1.500 detinguts, dels quals 600 han estat posats en llibertat provisional per raons humanitàries.

Nomenaments amb el record de Marielle

Tot i que encara s'estan reparant les destrosses i malgrat les convocatòries, Lula va decidir aquest dimecres continuar treballant al palau presidencial i va encapçalar la cerimònia d'investidura de les ministres dels Pobles Indígenes, Sonia Guajajara, i d'Igualtat Racial, Aniella Franco, germana de la regidora d'esquerres assassinada a trets el 2018 per sicaris afins a Bolsonaro. La flamant ministra va prometre honorar el llegat de la seva germana, Marielle Franco, i aclarir el crim.

La justícia també ha demanat l'empresonament del comissari Anderson Torres, exministre de Seguretat de Brasília, acusat d'omissió a l'hora de frenar la torba que va envair els edificis institucionals. El dia dels fets, Torres va volar als Estats Units per reunir-se amb l'expresident Jair Bolsonaro, que s'està a Florida des del desembre. El comissari ha promès tornar al Brasil i lliurar-se a la policia.

stats